Trailrunning | Wat train je vooral?
Hardlopen over onverharde paden door bossen, velden en over heuvels vraagt andere kwaliteiten van lichaam en geest dan hardlopen op de weg. Tijdens het lopen van trails worden spieren aan het werk gezet die bij een looptraining op de weg niet of minder aangesproken worden. Sterke stabiliteitsspieren in romp, enkels en knieën zijn noodzakelijk.
We nemen je even mee in een aantal aspecten die wat ons betreft belangrijk voor je zijn als trailrunner.
Reactiviteit
Snelheid gaat om hoe snel je loopt of rent. Maar snelheid draait ook om het reactievermogen van je spieren. Zet je een misstap? Dan werkt het element ‘snelheid’ samen met ‘coördinatie’ om die misstap op te vangen en een mogelijke blessure hopelijk te voorkomen. Wat je ook doet op de trails: ‘snelheid’ is essentieel.
Train het met oefeningen bij uphills waarbij je zowel stijgend als dalend hele korte stapjes zet. Dribbel als het ware omhoog en omlaag waarbij je heel bewust je route kiest en je voeten plaatst.
Coördinatie en balans
Het samen laten werken van de spieren is essentieel. Zeker in heuvel- en bergachtig terrein moet je lichaam vaak alle zeilen bijzetten om te corrigeren, grote stappen te maken, afdalen en anticiperen op de ondergrond. Het lijf moet samenwerken om dat zo efficiënt en makkelijk mogelijk te doen. Balans houden in heuvelachtig terrein is een must om te trainen.
Train het met oefeningen tijdens je run door over smalle boomstammetjes te lopen, uphill oefeningen waarbij je been voor been omhoog springt (en even blijven staan op 1 been bij iedere sprong) of gewoon thuis op 1 been gaan staan tijdens het koken.
Kracht
Kracht is 1 van de grote pijlers voor een stevig fundament. Krachtige benen zorgen voor makkelijkere voortbeweging, zeker heuvel op. Een stevige rug zorgt voor het sjouwen van een racevest of rugzak en getrainde kuiten zorgen voor stabiliteit en zekerheid. Kortom, het hele lichaam dient krachtig te zijn om makkelijk en veilig door het terrein te komen.
Daar is veel over geschreven in dit blog
Conditie
Conditie is duidelijk. Tochten in de bergen zijn vaak lange dagen, wat een groot uithoudingsvermogen vraagt. Zowel fysiek als mentaal. Maar conditie is meer. Ook de andere items zijn onderdeel van je conditie. Fit de bergen in betekend dus je conditie op peil hebben.
Train het met een goed bedacht sportschema, waarbij alle aspecten aan bod komen. Een goed weekschema waarbij je diverse soorten runs of andere cardio workouts tegenkomt. Let er wel op dat je de juiste trainingprikkels op de juiste momenten pakt. Dat is het meest effectief. Wil je hier meer over weten of wat meer handvatten? Kijk dan eens naar onze persoonlijke begeleiding
Souplesse
Souplesse oftewel lenigheid. Het lichaam in staat stellen zo groot mogelijke bewegingsvrijheid te hebben. En wanneer de beweeguitslag voor jou zo groot mogelijk wordt (wat je lijf toelaat) maakt het voor jou weer makkelijker om wat grotere stappen te zetten op rotsachtig terrein.
Train het met een regelmaat aan grondig lijfonderhoud, zoals rek- en strek oefeningen, foamrollen, triggerpoint technieken of met een massage gun.
Belastbaarheid
Lopen of rennen op onverharde paden of in de bergen vergt wat van je lijf. Het is belastend voor je spieren en gewrichten. Hoe beter alle items zijn ontwikkeld hoe hoger jouw belastbaarheid. En hoe hoger jouw belastbaarheid hoe meer je kan genieten van jouw trailavontuur.
Links en inspiratie
Een dag veel leren, doen en gezelligheid | Masterclass Trailruntechnieken
Een toffe trainingsweek in de Alpen | Trailrun Trainingsweek vanuit Luxe Hotel in Val d’Ultimo
Persoonlijke begeleiding op weg naar jouw ultieme reis | Personal Coaching