De Vars Wintertrail

9 januari 2019 0 Door jantiene

In Alpenlanden worden in de winter ‘Wintertrails’ georganiseerd. Ze noemen ze in Frankrijk ook wel ‘Trail Blanc’ of ‘Snowrace’. Afgelopen zondag deed ik samen met Allard mee met de Vars Wintertrail. We kozen voor de langste afstand, 17,5 km met 1000 hoogtemeters. 

Onderweg naar de wedstrijd scheen de zon al prachtig oranje op de bergtoppen. Wauw, dit gaat een hele mooie dag worden! Alles is kleinschalig opgezet, dus we waren snel voorzien van onze startspullen en konden zelfs nog even inlopen.

Vars Wintertrail Jantiene Hannessen

Parcours

Het is leuk om de verschillen te zien tussen Allard en mij als we naar het parcours kijken. Ik had het hoogteprofiel op de website bekeken en het volgende ervan onthouden: de 1e 700 meter is 175 meter klimmen (recht de skipiste op!). De 2e tot 4e kilometer klimmen, de 8e tot 12e kilometer klimmen en daarna dalen naar de finish).

Allard had naar het kaartje gekeken en wijst me aan waar we straks lopen. ‘We gaan onder die ruige rotswand door’ wijst hij me aan. Cool om te weten en ik voel me erg goed op de hoogte van de trail van vandaag.

We lopen even in over het eerste stukje parcours, as in: we gaan recht omhoog de skipiste op. Hahaha. Ik heb lol om, terwijl het zuurstof uit al mijn ledematen wordt getrokken, en een oude Franse man me lachend vraagt of dit wel zo’n goed idee is. Ik zeg ‘après après’ is het een goed idee! Ohjjaaa dat was het zegt de man lachend en nog ietswat twijfelend. Ik geniet van die kleine Franse conversaties.

We gaan!

In het startvak maakt Allard nog even een vrolijke foto van ons en dan mogen we. Yes!

Vars Wintertrail Jantiene Hannessen

Ik vind het onvoorstelbaar hoe basis-fit de Fransen altijd zijn. Iedereen vliegt de piste op alsof het normaal is en in de achterhoede hol ik op mijn allerbest de skipiste op. Daarna vlakt het terrein af, dat is meer mijn ding, en ik word er erg melig van. De afdaling is hotseknots met hard ijs, zachte sneeuw, gaten, stukjes gras, stenen en zachte sneeuw.

Wintertrailen

Ik realiseer me hoe anders het trailen in de winter is en proberer er een modus in te vinden. In de zomer voorzie je aardig hoe de ondergrond reageert als je je voet neerzet, maar op sneeuw ben je elke stap aan het anticiperen op ‘het onverwachte’.

De ene stap voelt als asfalt zo hard, de andere zak je er toch in weg en moet je trekken om je voet op tijd weer onder je lijf te krijgen voor de volgende stap … Hard gaat het niet, maar grappig is het wel. Het is een total body workout omdat je alle ledematen inzet om in een zo-recht-mogelijke-lijn te lopen.

Ik heb er nog geen 1,5 kilometer opzitten en we zijn al even bezig. Als dit 17.5 km zo doorgaat zijn ben ik nog wel even onderweg haha. Het is ontzettend fijn dat ik door het leven dat ik leef veel beweeg in de bergen en me over de duur van een evenement geen zorgen meer hoef te maken. Blijven eten, drinken en warmblijven en dan kan ik wel 10 uur door. Het hele jaar door probeer ik me die lifestyle aan te meten zodat dat altijd kan. Het geeft me een hoop leuks en ik ben een dankbaar mens dat ik in deze omgeving kan zijn!

Vars Wintertrail Jantiene Hannessen

Verrassend fit

De afgelopen maanden heb ik niet regelmatig kunnen sporten, maar ik ben wel blijven bewegen. Het is leuk om te merken dat ik verrassend fit ben. Ik kan zelfs blijven rennen op hele stijle klimmen, op ijs en in sneeuw, wat me anders pas in de zomermaanden lukt. De anderen om mij heen hebben de wandelpas al een tijdje ingezet.

Dat zegt eerlijk gezegd niet zoveel, want de Fransen kunnen allemachtig hard wandelen! Het is leuk om onderweg te zien en te puzzelen waar hun efficientie in zit. In hun beweging en qua indeling door de klim heen. Netto blijk ik de twee vrolijke dames die om me heen lopen wel in te halen dus ik houd het voorlopig toch nog even bij mijn ‘Hollandse’ looppasje. Onderweg helpen we elkaar giebelend, als iemand bijna de berg afglijd. Haha.

De laatste klim is een langlaufpad en ik zie op wandelbordjes onderweg dat het nog 3,5km naar een col is. Ik ben er nieuwsgierig naar, maar ik verwacht niet dat we daar naar toe gaan in deze winterse omstandigheden. Op een ietswat roemloos punt wordt de afdaling ineens ingezet.

Heerlijk! Vanaf nu is het alleen maar dalen! Ook dat blijft in de winter een inspannende bezigheid merk ik, waarbij ik voel dat mijn hele lijf en conditie wordt ingezet. Ik vlieg van links naar rechts over de langlaufpiste om te voelen waar de ondergrond het hardste is en het lekkerste loopt. Geweldig om mee bezig te zijn en ondertussen door te hollen met het zicht op de indrukwekkende witte bergen.

Op naar de finish!

Een sneeuwscooter met cameraman rijdt nog even met me mee, ik verbreed nog even mijn glimlach voor de show ;), en dan komt het leukste stukje…

We lopen in een soort kloof over een singletrack met aan de zijkanten kniehoge sneeuw. Supertof! Wat een tegekke afsluiting van deze trail. De sneeuw is zacht (ipv ijs) dus ik kan harder omlaag en glij en ‘skie’ omlaag en pak hier en daar een boom om de snelheid onder controle te houden. Lachen! Hop hop hop! Omlaag omlaag! Nog maximaal 1 kilometer en dan is de finish er alweer. In het zonnetje dat inmiddels ook volop in het dal schijnt.

‘Nog 200 meter’ hoor ik iemand roepen. Ik hoor de speaker, zie Allard staan die me filmt en met me meeholt. Kringel, kruip en sluipdoor de smalle straatjes en armen in de lucht … en finishen!

Allard had supergoed gelopen en komt als 15e van de heren binnen. Ik ben supertrots op hem! Zelf blijk 1e in mijn categorie te zijn en 4e overall van de dames. We zijn allebei heel erg tevreden en als twee stuiterballen lopen we terug naar de auto, kleden ons om en beginnen aan onze de reis naar Nederland.

Het was weer een geweldig ‘een-nu-we-er-toch-zijn-tje. Mijn prijs krijg ik nog en die zijn hier superleuk en authentiek, ik ben er verliefd op ;)!

Vars Wintertrail Jantiene Hannessen


Winter Trailrunweek

Wil jij ook eens trailrunnen in de sneeuw? Tips & Trics krijgen van een snowracer? En ook kennismaken met langlaufen, tourskiën en het wandelen op sneeuwschoenen? Je kunt nog mee met onze Winter Trailrunweek 19 t/m 26 januari.

Stuur me snel een mailtje of appje (+31611011647) als je nog mee wil.