Raceweekend Vogezen

Volledig verzorgd wedstrijdweekend in de Vogezen

Dit weekend geniet je onder leiding van een Nederlandstalig team van mooie trails in en rondom het Parc Natural Regional des Ballons des Vosges. Paadjes waar je als trailer van droomt, de gezelligheid van het ‘samen beleven’ en de ontspanning dat alles voor je geregeld is. Door de verschillende afstanden en karakter van het gebied is het een gaaf en uitdagend weekend voor elke trailer. Voor welke trail ga jij? Wil je wel eens een ‘avondtrail’ lopen of een deelnemen aan een ‘estafettetrail’? Ook daar kun je dit weekend aan meedoen.

Kortom: een zalig lang trailweekend – die als een week voelt – in de Zuid Vogezen.

Dit jaar hebben we de Vogezen gekozen als locatie voor het lente Raceweekend, met Trail de la Vallée des Lacs als primair evenement. Dit jaar is de 20ste editie van deze trail die op en rond de kenmerkende afgeronde toppen van de Vogezen voert. De Vogezen zijn een middelhoge bergketen in het noordoosten van Frankrijk, tussen het Rijndal en de grens met Duitsland en Zwitserland. De ronde toppen van de Grote Vogezen worden ‘ballons’ genoemd, Frans voor bolvormige bergen. Tussen de meren en de toppen lopend, door bos en over single trail paadjes, tref je uitstekend terrein aan voor trailers. Met de hoogste toppen rond de 1400 meter, is het minder hoog dan bijvoorbeeld de Franse Alpen, maar zeker ook een uitdagend gebied. De routes van 12, 13, 15, 33 en 65 kilometer tijdens het raceweekend zijn 96% onverhard.

Voor wie

 • Je kijkt uit naar je eerste trailrunwedstrijd in de bergen of
 • Je zoekt juist een uitdagende trail langer dan de marathonafstand
 • Je wilt deel uitmaken van het eerste Bergtrails estafette team ever 🙂 of
 • Je wilt wel eens tweedaagse trail ervaring beleven, combineer dan de vrijdagavond ‘sunset’ trail met één van de trails op zaterdag.
 • Je bent gek op singeltrails door een groene omgeving!
 • Je geniet van de gezelligheid van een groep gelijkgestemden en de begeleiding van ons enthousiaste Nederlandse team. En er is ook ruimte voor eigen tijd
 • Je wilt buiten zijn, genieten en trailen! Wij zorgen voor de rest.

Het verblijf

We verblijven in de buurt van de startplaats Gérardmer, in een accommodatie met meerpersoonskamers, met eigen badkamer.

Groep & begeleiding

Het weekend is onder leiding van ons enthousiaste en ervaren team trailruntrainers Bob en Ienskje. We begeleiden jou voor, tijdens en na je wedstrijd. Er kunnen maximaal 13 trailers mee. De reis gaat door bij 6 trailers.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding zorgt voor nog meer plezier. In Nederland kun je je heel goed voorbereiden op onze reizen in de Alpen, we helpen je daar graag bij! Je bent ook van harte welkom bij onze Trailrunclinics. Optimaliseer je voorpret en krijg advies en tips van een ervaren trailrun trainer terwijl je een mooie trailrondje rent. Als je meegaat tijdens het raceweekend, is de clinic gratis voor jou. Ook kun je je persoonlijk laten coachen door één van onze hardloop- & trailruntrainers.

Programma

woensdag | Reisdag

Vandaag reis je op eigen gelegenheid naar Gérardmer. Alleen of met je carpoolmaatje, we helpen je daar graag bij. Met een afstand van slechts 600 kilometer van Utrecht, is het een prima locatie voor dit raceweekend. Aan het einde van de middag kun je je reisbenen wakker schudden met een kort en relaxed losloop rondje. Welkom in de bergen!

donderdag en vrijdag | Op verkenning!

Deze dagen staat in het teken van de acclimatisatie. We lopen een verkenningstrail samen met Nederlandssprekende hardlooptrainers, die je onderweg veel kunnen vertellen over de Trail de la Vallée des Lacs wedstrijd. Onderweg genieten we natuurlijk volop van de omgeving! En we halen natuurlijk onze startbewijzen op!
Vrijdagavond kun je deelnemen aan de Sunset trail van 12 kilometer; trailen in de avonduren, alvast wennen aan de race atmosfeer en tegelijkertijd de basis leggen voor je (eerste?) trail tweedaagse! Of je nu je energie verdeelt over twee dagen met twee kortere afstanden, of dat je er een extra uitdagend raceweekend van maakt met een avond trail en een lange trail, onze support (en bewondering) heb je!

zaterdag | Wedstrijddag 1

Maak je keuze uit één van de prachtige race opties, die de organisatie aanbiedt! Er is echt voor iedereen iets te kiezen. Bijzonder zijn de dames run van 13 kilometer en niet te vergeten de estafette over 65 kilometer met 3500 hoogtemeters.

Trail Relais de la Vallée des Lacs
Trailomschrijving
65 kilometer Estafette: Hoe gaaf is het om lid te worden van het eerste Bergtrails Estafette team? In een heren-, dames- of gemengd team van 2 tot 4 leden trailen we de 65 kilometer met 3500 hoogtemeters. Je moedigt elkaar aan en wisselt op de verzorgingsposten op ongeveer 18, 30 en 48 kilometer. Laat ons weten in welke samenstelling jij graag deze gave ultra afstand wilt afleggen. Je kunt je natuurlijk ook met je eigen team inschrijven. De start is om 05:00 uur en we hebben 16 uur de tijd om te finishen.
De routes worden vooraf niet openbaar gemaakt, zodat het tot het raceweekend rustig blijft op de paden, met name die over particuliere grond waar tijdens de wedstrijd een ontheffing voor is verleend. Onderstaand is het echte hoogteprofiel van de 65 kilometer race route.
Trail Long de la Vallée des Lacs
Trailomschrijving
65 kilometer ultra trail met 3500 hoogtemeters. Het parcours is gelijk aan de estafette, maar je loopt deze als individuele deelnemer. Petje af voor trailers die deze uitdaging aangaan en binnen de deadline van 16 uur finishen! Het is een uitdagende route naar en over de toppen, waarbij je het gebied kriskras doorkruist. Vergeet niet af en toe te stoppen en jezelf te belonen met prachtig uitzichten!
Trail Court de la Vallée des Lacs
Trailomschrijving
33 kilometer met 1600 hoogtemeters; de perfecte afstand voor trailers die hun eerste echte bergtrail lopen of de meer ervaren trailer die naar hoogtemeters ook snelheid wil maken. Je start om 08:00 uur en moet uiterlijk om 15:00 de finishlijn gepasseerd zijn. In het parcours, dat niet openbaar wordt gemaakt voor de race, zitten een aantal echte toppen, zoals het onderstaande hoogteprofiel toont.
Géromée de la Vallée des Lacs
Trailomschrijving
15 kilometer met 700 hoogtemeters. Deze trail start heel relaxed om 10:00 uur; korter dan de andere trails, maar met een mooi parcours dat je waarschijnlijk in de vallei van La Bresse brengt. Een fijne trail hoeft immers niet altijd groots en meeslepend te zijn en wellicht is dit jouw perfecte match met de avondetappe van gisteren?
NaturElle de Marie de la Vallée des Lacs
Trailomschrijving
De Ladies only run, die je over de mooiste paadjes voert, tijdens de 13 kilometer lange route met ongeveer 500 hoogtemeters. Je start om 16:00 uur, loopt tijdens de mooiste uurtjes van de dag en bent weer voldoende hersteld van de avondrun van gisteren, als je jouw tweedaagse wit volbrengen. Jammer voor de trailrunnende heren, zij mogen niet meedoen, maar kunnen de dames natuurlijk wel aanmoedigen. Go, Go, Girl Power!!

zondag | Reisdag

We genieten samen van ons laatste ontbijt en zijn nog steeds niet uitgepraat over onze belevenissen van gisteren en wellicht onze stramme spieren? We hebben ook alle tijd want de reis naar Nederland is niet zo ver. Maar dan is toch het moment aangebroken om afscheid te nemen en voldaan, maar zeker met nieuwe ervaringen, terug naar huis te reizen.

Inschrijven & kosten wedstrijd

De inschrijving voor de individuele afstanden of je eigen estafette team verzorg je zelf Dat kan op deze link. Wil je deelnemen aan het Bergtrails estafette team, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Wij schrijven alle leden van dit team tegelijkertijd in.

De uiterste inschrijfdatum voor alle trails is 30 mei (tenzij de beschikbare startnummers eerder uitgegeven zijn), doe dit dus zo snel mogelijk. Heb je vragen, dan helpen we je graag daarbij!

 • Au Grand Ventron vue sur Grand Ballon
 • mde
 • sdr
 • dav