Ultratrail Alpentraverse van Zwitserland naar Italië

9 dagen Ultra genieten van een AlpenTraverse van Zwitserland naar Italië

Tijdens ons reisleven ontmoeten we prachtige mensen. Het klikt, we beleven bergen avonturen, delen de liefde voor de bergen en van het trailrunnen. En dan ontstaat een bruut plan. Stel je voor dat we van het ene berghuis naar het andere berghuis kunnen trailen. Hoe gaaf zou dat zijn? Van Berner-Oberland in Zwitserland naar de Aosta vallei in Zwitserland. Dat wordt FEEST!

Deze week starten we een ultra avontuur bij onze vrienden Maarten & Maartje. Ze hebben een fijne accommodatie in Meiringen in het indrukwekkende Berner Oberland in Zwitserland. Vanaf deze plek trekken we in 9 dagen door de Alpen naar de Aosta Vallei in Italië naar de inspirerende casa van Allard & Jantiene. Een tocht van 266km met 18.000hm waarin we onze vriendschap met je delen en samen maximaal gaan genieten van deze unieke reis.

Voor wie

Deze tocht is een uitdaging voor fitte lopers. We verwachten dat je in staat bent om met een rugzak van zo’n 6 kg meerdere dagen achter elkaar te lopen. De afstanden per dag zijn gemiddeld 35 per dag met zo’n 2500 meter klimmen. Qua tempo kun je vlakke halve marathon binnen 1.50 uur lopen. Loop jij regelmatig een marathon of trailwedstrijden van 30 km tot ultra? Dan ben jij de geschikte kandidaat voor deze beleving.

Het verblijf

De eerste dag word je verwelkomt door onze vrienden Maarten & Maartje en hun gezin in Spring Inn. De overige dagen slapen we in berghutten met beperkte faciliteiten. In een aantal hutten kan een (warme) douche worden genomen, bij andere hutten is dat niet mogelijk. Er wordt in de hutten geslapen in een lager. Bij de meeste hutten is er wel een mogelijkheid om kleren uit te spoelen en jezelf te wassen bij de wasbak. De laatste nacht sluiten we af in Casa di Montagna Thouraz in Italië, de casa van Allard & Jantiene. In de berghutten worden we goed verzorgd met ontbijt, lunch en avondeten.

Groep & begeleiding

De reis is onder leiding van een ervaren International Mountain Leader. De reis gaat door vanaf 6 trailers en er kunnen maximaal 15 trailers mee.

Programma

Letop: Onderstaand programma is een goede indicatie van de reis. Dit jaar gaan de route andersom lopen. Dit programma volgt nog! We starten dus in Thouraz in Italië en finishen in Meiringen. 

zaterdag | Aankomst in Meiringen in Zwitserland

Vol goeie energie vertrek je vandaag uit Nederland naar Meiringen. Vandaag doen we een kleine warming up om de benen te strekken, dit kan een stukje rennen zijn of een wandeling. Na het diner krijg je een briefing met de laatste details over de week. Dagelijks zullen we de tocht van de volgende dag met je doornemen.

Overnachting in Spring Inn in Meiringen, de heerlijke accommodatie van onze vrienden Maarten & Maartje

zondag | Start van onze Alpentraverse richting Italië

Vanuit Meiringen lopen langs de Reichenbachwaterval naar boven en volgen het Rosenlauidal helemaal tot aan de grosse Scheidegg. Daar kijken we recht tegen de Eiger, Monch en Jungfrau aan en gaan we afdalen richting Grindelwald. We lopen voor de Eiger langs en klimmen vanuit Grindelwald direct weer omhoog naar kleine Scheidegg. Vanaf hier is het bijna alleen nog maar afdalen naar Lauterbrunnen. Het beroemde dal van de watervallen.

43km met 2849 meter klimmen
We overnachten in Lauterbrunnen op 800 meter hoogte

maandag | Rondom Lauterbronnen

Vanuit Lauterbrunnen gaan we een lange gestage klim tegemoet via Mürren naar de Rotstockhütte. Een klein stukje verder komen we op de Sefinenfurge en dalen we richting Griesalp op 1500 meter. Vervolgens gaat het weer omhoog naar Hohturli, vanuit waar we uitzicht krijgen op de befaamde Oeschinensee. We dalen dan helemaal af langs het meer, wellicht hebben we de kans een duik te nemen. We overnachten in Kandersteg na een dag met vele mooie uitzichten en hoogtemeters.

35,7km met 3179 meter klimmen
We overnachten in Kandersteg op 1173 meter hoogte

dinsdag | Verwonder je over de uitzichten

Vanuit Kandersteg klimmen we omhoog naar de Oeschinengraat. Een fantastische panoramische trail. Vanuit de graat dalen we af naar Leukerbad om vervolgens de oversteek van het Rhonedal te maken. Het laagste punt bereiken we in het gehucht Susten op 650 meter hoogte. We eindigen de dag echter met een klim van 700 meter naar het dorpje Oberems.

44km met 2619 meter klimmen
We overnachten in Oberems op 1383 meter hoogte

woensdag | Trailen door mooi Zwitserland

Vanuit Oberems lopen we het Turtmanntal in. We zoeken meteen de hoogte op en gaan richting 2200 meter. Op die hoogte blijven we traverseren tot we boven Grüben zijn, dan gaat het door naar de Augstbordpass. Vanuit hier dalen we af naar Sankt Niklaus, genieten even van het dal en klimmen dan naar de Europahütte.

41,5km met 3381 meter klimmen
We overnachten in de Europahütte op 2267 meter hoogte

donderdag | Slapen op grote hoogte

Vanuit hier dalen we af naar Sankt Niklaus, genieten even van het dal en klimmen dan naar de Europahut. We volgen de Europaweg, meteen een supermooie oversteek over de hangbrug. Langzaam dalen we af naar Zermatt op 1600 meter hoogte. Snel verlaten we dit toeristendorp. Met uitzicht op de Matterhorn klimmen we naar de Teodulhut op 3320 meter hoogte!

31,5km met 2531 meter klimmen
We overnachten in de Rifugio Teodulo op 3320 meter hoogte!

vrijdag | Bella Italië

Na een nacht op grote hoogte dalen we af naar Cervinia. We zijn nu echt in Italië. Omdat het zo mooi is boven de 3000 meter, mogen we nog een keer omhoog via de col de Volfrede. Daarna gaat het heerlijk lang naar beneden naar het Lago di Place Moulin.

41,8km met 1808 meter klimmen
We overnachten in Oyace op 1341 meter hoogte

zaterdag | Thouraz in zicht!

Over de heerlijk lopende singletrails van het Val d’Aosta genieten we van de uitzichten op bekende 4000-ers. Op Punta de Chaligne (2606) nemen we nog een topfoto en – het is bijna niet te geloven – vanaf nu gaan we onze traverse op trailrunschoenen écht afronden met de laatste 1000 meters dalen. Dribbelend over de graat zie je links Matterhorn, recht voor je de Grand Paradiso en als je nog even achterom kijkt zie je de Mont Blanc! Een slingertrail tussen de larixbomen verklapt dat we bijna in Thouraz zijn aankomen. Je hebt het gedaan!

28,7 km met 1700 meter klimmen
We overnachten in Casa di Montagna Thouraz op 1606 meter hoogte

zondag | Terugreis naar huis

Na het ontbijt in Thouraz nemen we afscheid van elkaar met een enorme berg ervaringen, indrukken en mooie verhalen.

Vervoer

Onze startlocatie Meiringen is goed te bereiken met de trein. Op zondag zorgen wij ervoor dat je vanaf 10 uur de trein in Martigny kunt nemen naar huis, of terug naar je auto in Meiringen.