Exploring the rugged fells of Snowdonia

8 dagen Trailrunnen samen met Local Legend Tinka

Jaren geleden maakten voor het eerst kennis met de vrolijke giebel en het enthousiasme voor ‘gekke dingen doen’  van Tinka tijdens een trektocht in de sneeuw. Al snel leerden we haar tweelingzus Sanne ook kennen en hebben we met elkaar honderden kilometers door de bergen van Frankrijk, Zwitserland en Italië getraild. Nu woont Tinka in Wales samen met haar hondje Pepper.  Elke keer verrast ze ons met mooie plaatjes en nog meer ‘je-moet-komen’ verhalen, dus in deze reis draaien we de rollen om en laat Tinka laat ons zoveel mogelijk van haar fantastische achtertuin zien. Lees op deze pagina alvast wat we gaan doen!

Voor wie

Trailrunners die

  • op zoek zijn naar nieuwe uitdaging in een prachtig, relatief onbekend berggebied!
  • van afwisseling houden 
  • niet bang zijn voor natte voeten

Waar

Snowdonia National Park of zoals de Welsh het zeggen; Eryri! Diepe valleien, grillige rotsen, pittoreske dorpjes, bossen en meren typeren het epische landschap. Ook We verblijven vlakbij de kust, waar je ook heerlijk kunt trailen langs de kustlijn. Het wordt een hele afwisselende week!

Groep & Begeleiding

De reis is onder leiding van een ervaren International Mountain Leader en twee Trailbuddy’s. De reis gaat door vanaf 6 trailers en er kunnen maximaal 15 trailers mee.

Verblijf

We zijn nog op zoek naar een accommodatie waar we ons helemaal thuis voelen voor dit heerlijke Wales Avontuur. Blijf op de hoogte van deze reis, dan laten we je weten als de reisbeschrijving helemaal compleet is!

Programma

Zaterdag | reisdag

Vandaag reis je naar het Snowdonia National Park. Vandaag doen we een kleine warming up om de benen te strekken, dit kan een stukje rennen zijn of een wandeling. Na het diner vertellen we je de laatste details over de week. Dagelijks zullen we de tocht van de volgende dag met je doornemen.

Zondag | Van oude mijnen naar groene heuvels, Elidir Fawr, Y Garn

We starten in het iconische Llanberis en beginnen onze weg omhoog door de oude leisteenmijn (slate mines) Dinorwig. Je waant je hier in een Lord of the Rings film en hebben na een eerste klimmetje prachtig uitzicht over het dal, met Snowdon en de grillige graad van Crib Goch aan de overkant. We vervolgen onze weg door de mijn en dalen even later weer stukje af dal in. Hierna volgt een zeer pittige klim, 760m stijgen bijna recht omhoog tot aan de top Elidir Fawr. Hier kunnen we even uitrusten om daarna over de groene berghellingen door te lopen naar Y Garn; op een mooie dag heb je hier fantastisch uitzicht over Ogwen Valley en Pen Yr Ole Wen, die dinsdag op het programma staat. Vanaf Y Garn volgt een redelijk steile afdaling, maar het venijn zit ’m in de staart! Nog 300m door een steile gruishelling en dan zijn we bovenop Glyder Fawr, een van de 5 “duizenders” in dit gebied. Vanaf hier volgt de afdaling naar Pen-y-Pass waar we de bus terug kunnen pakken naar Llanberis. 

Voor de die-hards onder ons is er een optie om over het weinig gebruikte “Sam’s Path” naar Nant Peris (6,5km) te lopen, maar wees dan niet bang voor natte voeten!

17 km en 1400 meter klimmen, 1180 meter dalen

Maandag | ‘De klassieker’ Snowdon / Yr Wyddfa 

Je kan niet in Snowdonia geweest zijn en de klassieker niet beklommen hebben. De weekenddrukte vermijden is wel zo fijn, dus wij gaan op maandag ;)! Dit is een van mijn favoriete rondes. We starten weer in Llanberis maar gaan nu aan de andere kant omhoog. Eerst een steile asfaltweg, geloof me; je kan dit rennen… en daarna een karrespoor dat overgaat in een grassig pad. Het laatste stukje naar top van Moel Eilio is pittig steil maar dan heb je ook wat! Uitkijken over de zee aan ene kant en Snowdon (ja daar gaan we naartoe!) aan de andere kant. We vervolgen onze weg over de grashellingen tot in Telegraph Valley waar we weer stukje stijgen en Moel Cynghorion meepakken, waarna we op het Ranger’s Path uitkomen dit ons naar DE top leidt. Met een beetje geluk hebben we een cloud free summit, zo niet dan zijn we snel weg en hebben we een heerlijke afdaling over het Llanberis Path terug naar Llanberis. Als je wil kan je hier helemaal los!

22 km en 1500 meter klimmen en dalen

Dinsdag | Carnedd Llewellyn: over de verlaten toppen van de Carneddau

We vertrekken vandaag vanuit de Ogwen Valley, een woest uitziende vallei met weinig begroeiing en met de ruige toppen van de Glyderau aan de ene kant en het Carneddau gebergte aan de andere kant. Onze eerste klim brengt ons naar de top van Pen Yr Ole Wen, incl een kleine klauterpassage door waarna je prachtig uitzicht hebt over de vallei en Tryfan aan de overkant. Vanaf de top volgen we de bergrug naar de Carnedd Dafydd, het broertje van de net iets hogere Llewelyn, beide net iets boven de 1000m. Met mooi weer is het vervolg een panorama van uitzichten, maar zelfs in de wolken heb je vaak wel een “raam” naar het dal! Vanaf Llewellyn is er een optioneel uitstapje naar Yr Elen (geen 1000er maar wel een van de 3000’s, maar dan praten we over feet en geen meter), en terug op de top volgen we de bergrug naar beneden en kunnen we onze hele route voor ons zien liggen. We lopen verder tot en over een graadje en daarna een kleine klim naar Pen yr Helgi Du en Pen Llitrhrig y Wrach, de laatste top op deze bergrug. Vanaf hier volgen we een smal paadje naar beneden, of je maakt je eigen pad zoals velen hier doen (daar hebben ze ook een naam voor; “fell running”) tot aan het Llyn Cowlyd (Llyn is Welsh voor meer). Over wat bredere paden trailen we onze weg terug naar de auto.

22 km / 1350 meter klimmen en dalen

Woensdag | Weg van de begaande wegen, de stilte van Nantmor Valley

Vandaag is een contrast met de drukte van Snowdon. Zelden kom ik iemand tegen deze route! We starten vlakbij Beddgelert en hobbelen eerst over een mooi gravelpad tot aan Llyn Dinas, hier kunnen we eventueel op de weg terug nog een duik nemen, maar je wees gewaarschuwd, het is fris! We lopen door tot de afslag die bijna niet te zien is en direct het bos induikt; Een smal paadje leidt ons langs de heuvel omhoog en via een drassig stuk komen we uit bij de weg die door Nantmor Valley loopt. De weg steken we over en we lopen door langzaam stijgend richting Cnicht die we voor ons zien liggen. Ook hier is het drassig met natte voeten garantie. Maar dat is het zeker waard want vanaf Cnicht heb je prachtig uitzicht op de Snowdon bergrug aan de ene kant en de Moelwyns met de zee aan de andere kant, al kan het boven wel flink waaien! Extra lusjes die kant nog op zijn vandaag een optie mochten we veel energie hebben. Vanaf Cnicht komt een fjine afdaling terug naar de weg die we een klein stukje volgen voor we weer het bos in duiken en over verlaten paadjes door de stille vallei lopen tot aan Nantmor, waar we weer een stuk omhoog gaan naar Cwm Bychan. Hier vind je nog resten van oude kopermijn en kabelbaan die de koper naar beneden bracht. Nog een klein stukje door deze prachtige ruige heuvels trailen voor we afdalen terug naar Llyn Dinas en teruglopen naar de auto’s.

20-27 km (afhankelijk van extra lusjes) / 1000 tot 1400 hm

Donderdag | Yr Wyddfa 2.0: Snowdon vanaf de andere kant

Tja deze berg blijft toch een van mijn favorieten, dus we doen hem gewoon nog een keer! Maar geen zorgen, de route is compleet anders met hele andere uitzichten. We starten op dezelfde plek als gister maar gaan nu aan de andere kant omhoog richting het Watkin Path, bekend als een van de zwaarste routes Snowdon op. Maar voordat we hier zijn mogen we eerst we onder Yr Aran langs. Ik vond dit pad per toeval en kom er zelden mensen tegen, dat terwijl het een prachtige route is met vergezichten de vallei in. Eenmaal op het Watkin Path zijn meestal meer mensen, al is het voor Snowdon begrippen niet een drukke route, en lopen we eerst geleidelijk omhoog voor de ‘echte’ klim komt; daar kan je even helemaal los als je wil tot aan de ridge. Of je doet het rustig aan en geniet van de vergezichten, de zee kan je zien liggen! Het laatste stukje naar de top is venijnig steil, maar daarna dalen we weer af alleen nu via de Pyg Track naar Pen-y-Pass, een iconische plek in Snowdonia, maar helaas wel vrij druk. Wel een optie om hier even bij te tanken, er is een watertappunt en klein winkeltje met snacks. Snel weg van de drukte vervolgen we onze weg door de vallei via de route die ook (de andere kant op) gelopen wordt met de Snowdonia Trail Marathon in de zomer. Bijna geheel onverhard kunnen we door de vallei helemaal teruglopen naar het startpunt.

28km / 1300hm

Vrijdag | Koninginnetocht; Aber Falls to Conwy

Op deze laatste loopdag we een lange tour van Abergwyngregyn (ja probeer die maar eens uit te spreken!) naar Conwy.

We starten beneden in het dal, waar je nog uit kunt kijken over de zee en het eiland 

Anglesey. Eerst lopen we stukje over de weg en daarna een gravelpad naar de spectaculaire (en zeer toeristische) Aber Falls. Hoe meer regen er gevallen is, hoe indrukwekkender deze waterval. We vervolgen onze weg over smallere trailpaadjes en karresporen die vaak lekker modderig zijn en stijgen slingeren om de heuvels heen (meestal kom je ergens de wilde Welsh ponies tegen) tot we boven op Carnedd Gwenllian komen, een van de 5 “duizenders” in dit gebied en hoogste punt van de dag. Met een beetje geluk kun je vanaf deze top zowel richting zee eindeloos kijken als de andere kant op Snowdonia in. Vanaf daar dalen we stukje naar de volgende top Foel Fras en over de grashellingen verder naar beneden. Het landschap verandert langzaam van grashellingen tot meer heide/struiken en daarna rotsiger met prachtige paadjes die lang de steile hellingen slingeren. Het eindpunt is al in zicht, en hoe dichterbij we komen hoe beter je het iconische kasteel in Conwy ziet liggen. Eenmaal in Conwy pakken we de bus terug naar het startpunt.

30 km / 1400 meter klimmen en dalen

Zaterdag | Reisdag

Na het ontbijt in Thouraz nemen we afscheid van elkaar met een enorme berg ervaringen, indrukken en mooie verhalen.

Vervoer

Openbaar vervoer
Je kunt het beste met de trein reizen.

Vliegen
Je vliegt naar Liverpool of Manchester

Met de auto
Via Rotterdam-Hull. Dit is een dure overtocht en dan heb je een extra reisdag met overnachting nodig. Ook kun je via Duinkerke/Calais. Dit is een lange dag in auto.