Exploring the rugged fells of Snowdonia

8 dagen Trailrunnen samen met Local Legend Tinka

Jaren geleden maakten we voor het eerst kennis met de enthousiaste Tinka tijdens een trektocht in de sneeuw. Al snel leerden we haar tweelingzus Sanne ook kennen en hebben we met elkaar honderden kilometers door de bergen van Frankrijk, Zwitserland en Italië getraild.

Inmiddels woont Tinka in Wales samen met haar hondje Pepper. Elke keer verrast ze ons met mooie plaatjes en nog meer ‘je-moet-komen!’ verhalen. Dus: tijdens deze reis laat Tinka als Local Legend jou zoveel mogelijk van haar fantastische achtertuin zien.

Lees op deze pagina alvast wat we gaan doen!

Voor wie

Trailrunners die

  • op zoek zijn naar nieuwe uitdaging in een prachtig en relatief onbekend berggebied!
  • van afwisseling houden 
  • niet bang zijn voor natte voeten

Waar

Snowdonia National Park of zoals de Welsh het zeggen; Eryri! Diepe valleien, grillige rotsen, pittoreske dorpjes, bossen en meren typeren het epische landschap. We verblijven op 2 verschillende plekken, beide in het hart van de Snowdonia bergen.

Groep & Begeleiding

De reis is onder leiding van een ervaren International Mountain Leader en Local Legend Tinka Vinks. De reis gaat door vanaf 7 trailers en er kunnen maximaal 12 trailers mee.

Verblijf

We verblijven in twee sfeervolle accommodaties elk met zijn eigen charme. Het smaakvolle eten wordt gemaakt van locale producten. De huttenwaarden kijken uit naar onze komst!

Het eerste hostel ligt in het dorpje Capel Curig, waar je omringt wordt door bergen; de Glyders, Moelwynion, de Carneddau en vlakbij de twinlakes Llynnau Mymbvr. Van huis, naar privéhotel naar YHA hostel en nu een luxe privéhostel, een perfecte basis om dit gebied te ontdekken!

De 2e plek ligt in Dinorwig, vanaf waar je uitkijkt over Snowdon en Llanberis, en richting de oude leisteenmijnen aan de andere kant. Van origine een oude school, nu is deze plek door Sonni en Simon omgetoverd tot een sfeervol hostel. Een lounge met sofa’s, huisgemaakt eten en fantastische uitzichten!

Programma

Zaterdag | reisdag

Vandaag reis je met de auto, boot, trein of het vliegtuig naar het Snowdonia National Park. We doen een kleine warming up om de benen te strekken, dit kan een stukje rennen zijn of een wandeling. Na het diner vertellen we je de laatste details over de week.

Zondag | Carnedd Llewellyn: over de verlaten toppen van de Carneddau

We starten vanuit het hostel richting Ogwen Valley, een woest uitziende vallei met weinig begroeiing en met de ruige toppen van de Glyderau aan de ene kant en het Carneddau gebergte aan de andere kant. Eerst mogen we rustig warm trailen door de vallei over een breed karrespoor! Vervolgens brengt de eerste klim ons naar de top van Pen Yr Ole Wen, inclusief een kleine klauterpassage waarna je prachtig uitzicht hebt over de vallei en Tryfan aan de overkant. Vanaf de top volgen we de bergrug naar de Carnedd Dafydd, het broertje van de net iets hogere Llewelyn, beide net iets boven de 1000m. Met mooi weer is het een panorama van uitzichten. Zelfs in de wolken heb je vaak wel een ‘window’ naar het dal! Vanaf Llewellyn is er een optioneel uitstapje naar Yr Elen. Terug op de top volgen we de bergrug naar beneden en kunnen we de hele route van vandaag voor ons zien liggen. We lopen verder tot en over een graatje en daarna via een kleine klim naar Pen yr Helgi Du en Pen Llitrhrig y Wrach, de laatste top op deze bergrug. Vanaf hier volgen we een smal paadje naar beneden, of je maakt je eigen pad zoals velen hier doen. Daar hebben ze ook een naam voor: ‘fell running’ tot aan het Llyn Cowlyd (Llyn is Welsh voor meer). Vanaf hier is het nog een klein stukje terug naar Capel Curig.

17 km en 1400 meter klimmen, 1180 meter dalen

Maandag | ‘De klassieker’ Snowdon / Yr Wyddfa 

Je kan niet in Snowdonia geweest zijn zonder de klassieker te hebben beklommen. De weekenddrukte vermijden is wel zo fijn, dus wij gaan op … maandag ;)! Dit is een van mijn favoriete rondes. We zijn in het iconische Llanberis en beginnen met een steile asfaltweg. Geloof me: je kan dit rennen! Gevolgd door een karrenspoor dat overgaat in een drassig pad. Het laatste stukje naar top van Moel Eilio is pittig steil, maar dan heb je ook wat! Uitkijken over de zee aan de ene kant en Snowdon (ja daar gaan we naartoe!) aan de andere kant. We vervolgen onze weg over de grashellingen tot in Telegraph Valley waar we weer een stukje klimmen en Moel Cynghorion meepakken om op het Ranger’s Path uit te komen die ons naar DE top leidt. Met een beetje geluk hebben we een cloud-free summit, zo niet dan zijn we snel weg en hebben we een heerlijke afdaling over het Llanberis Path terug naar Llanberis. Als je wil kan je hier helemaal los! Vanaf Llanberis gaan we met de auto een kort ritje terug naar ons lodge, vanaf waar we uitzicht hebben op onze route van vandaag.

22 km en 1500 meter klimmen en dalen

Dinsdag | Van oude mijnen naar groene heuvels, Elidir Fawr, Y Garn

We starten vanuit Dinorwig en beginnen onze weg omhoog door de oude leisteenmijn (slate mines). Je waant je hier in een Lord of the Rings film en we hebben na een eerste klim prachtig uitzicht over het dal, met Snowdon en de grillige graad van Crib Goch aan de overkant. We vervolgen onze weg door de mijn en klimmen door naar Elidir Fach (721m) en Elidir Fawr (921m). Hier kunnen we even uitrusten om daarna over de groene berghellingen door te lopen naar Y Garn; op een mooie dag heb je hier fantastisch uitzicht over Ogwen Valley en Pen Yr Ole Wen, die dinsdag op het programma staat. Vanaf Y Garn volgt een redelijk steile afdaling naar beneden en dan weer 300m omhoog door een steile gruishelling tot de top Glyder Fawr, een van de 5 ‘duizenders’ (feet) in dit gebied. Vanaf hier volgt de afdaling naar Pen-y-Pass waar we de bus terug kunnen pakken naar Llanberis. Voor de die-hards onder ons is er een optie om over het weinig gebruikte ‘Sam’s Path’ naar Nant Peris (6,5km) te lopen en dan terug naar de Lodge, maar wees dan niet bang voor natte voeten!

22 km / 1350 meter klimmen en dalen

Woensdag | Weg van de begaande wegen, de stilte van Nantmor Valley

Vandaag is een contrast met de drukte van Snowdon. Zelden kom ik iemand tegen deze route! We starten vlakbij Beddgelert en hobbelen eerst over een mooi gravelpad tot aan Llyn Dinas, hier kunnen we eventueel op de weg terug nog een duik nemen, maar wees gewaarschuwd, het is fris! We lopen door tot de afslag die bijna niet te zien is en direct het bos induikt. Een smal paadje brengt ons langs de heuvel omhoog en via een drassig stuk komen we uit bij de weg die door Nantmor Valley loopt. De weg steken we over en we lopen door langzaam stijgend richting Cnicht die we voor ons zien liggen. Ook hier heb je een natte voeten garantie. Maar dat is het zeker waard want vanaf Cnicht heb je prachtig uitzicht op de Snowdon bergrug aan de ene kant en de Moelwyns met de zee aan de andere kant, al kan het boven wel flink waaien! Extra lusjes zijn ook vandaag een optie als we energie over hebben. Vanaf Cnicht komt een fijne afdaling terug naar de weg die we een klein stukje volgen voor we weer het bos in duiken en over verlaten paadjes door de stille vallei lopen tot aan Nantmor. We gaan weer een stuk omhoog naar Cwm Bychan. Hier vind je nog resten van oude kopermijn en kabelbaan die de koper naar beneden bracht. Nu rest nog een klein stukje door deze prachtige ruige heuvels voor we afdalen terug naar Llyn Dinas en teruglopen naar de auto’s.

20-27 km (afhankelijk van extra lusjes) / 1000 tot 1400 hm

Donderdag | Yr Wyddfa 2.0: Snowdon vanaf de andere kant

Tja deze berg blijft toch een van mijn favorieten, dus we doen hem gewoon nog een keer! Maar geen zorgen, de route is compleet anders met hele andere uitzichten. We starten op dezelfde plek als gisteren maar gaan nu aan de andere kant omhoog richting het Watkin Path, bekend als een van de zwaarste routes Snowdon op. Voordat we hier zijn mogen we eerst we onder Yr Aran langs. Ik vond dit pad per toeval en kom er bijna nooit mensen tegen. Het is een prachtige route is met vergezichten de vallei in. Eenmaal op het Watkin Path lopen we eerst geleidelijk omhoog voor de ‘echte’ klim komt; daar kan je even helemaal los als je wil tot aan de ridge. Of je doet het rustig aan en geniet van de vergezichten, de zee kan je zien liggen! Het laatste stukje naar de top is venijnig steil, maar daarna dalen we weer af alleen nu via de Pyg Track naar Pen-y-Pass, een iconische plek in Snowdonia. We hebben hier een optie om hier even bij te tanken. Er is een watertappunt en klein winkeltje met snacks. We lopen snel weg van de drukte en trailen door de vallei via de route die ook (tegengesteld) gelopen wordt met de Snowdonia Trail Marathon in de zomer. Bijna geheel onverhard kunnen we door de vallei terug naar het startpunt.

28km / 1300hm

Vrijdag | Koninginnetocht; Aber Falls to Conwy

Op deze laatste loopdag we een lange tour van Abergwyngregyn naar Conwy. Ja, probeer die maar eens uit te spreken!

We starten beneden in het dal, waar je nog uit kunt kijken over de zee en het eiland Anglesey. Eerst lopen we stukje over de weg en daarna een gravelpad naar de spectaculaire (en zeer toeristische) Aber Falls. Hoe meer regen er gevallen is, hoe indrukwekkender deze waterval. We vervolgen onze weg over smallere trailpaadjes en karrensporen die vaak lekker modderig zijn en stijgend slingeren om de heuvels heen. Meestal kom je ergens de wilde Welsh ponies tegen tot we boven op Carnedd Gwenllian komen, een van de ‘5-duizenders’ in dit gebied en het hoogste punt van de dag. Met een beetje geluk kun je vanaf deze top zowel richting zee eindeloos kijken als de andere kant op Snowdonia in. Vanaf daar dalen we stukje naar de volgende top Foel Fras en over de grashellingen verder naar beneden. Het landschap verandert langzaam van grashellingen tot meer heide/struiken en daarna rotsiger met prachtige paadjes die langs de steile hellingen slingeren. Het eindpunt is al in zicht, en hoe dichterbij we komen hoe beter je het iconische kasteel in Conwy ziet liggen. Eenmaal in Conwy pakken we de bus terug naar het startpunt.

30 km / 1400 meter klimmen en dalen

Zaterdag | Reisdag

Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar met een enorme berg ervaringen, indrukken en mooie verhalen.

Reizen

Openbaar vervoer
Je kunt met de trein reizen. Boek je ticket op tijd!

Vliegen
Je vliegt naar Liverpool of Manchester. We kunnen de vlucht tegen een kleine vergoeding voor je regelen. In overleg kunnen wij je waarschijnlijk wel ophalen vanaf het vliegveld.

Met de auto
Via Rotterdam-Hull. Dit is een dure overtocht en dan heb je een extra reisdag met overnachting nodig. Ook kun je via Duinkerke/Calais. Dit is een lange dag in auto.