Reisverslag Walter ‘Trailen in het land van vuur en water, IJsland’

28 juni 2023 Uit Door jantiene

Het is heerlijk om na te genieten van de verhalen van de trailers na een reis. Alsof je er zelf bij bent geweest. Lees het dag-tot-dag-verslag van Walter van onze allereerste trailrunreis naar IJsland! Wow, wat een week!

Dank je wel Walter!

Dag 1 | Fagradalfjall

We landen om 4uur Ijslandse tijd en gaan meteen naar de Fagradalfjall waar we de vulkaan bezoeken die in 2021 en 2022 nog is uitgebarsten. Schoentjes aan en we zijn al aan het rennen. We trailen 13km met 400hm, veel fotomomentjes en heel veel lava.
Uiteindelijk checken we 2300 in ons hostel in Reykjavik en Edwin onze lokale gids/kok/chauffeur begint aan het eten. Honger!!! Om 1uur ‘s nachts (3 uur in NL inmiddels) is het bedtijd. Waar is mijn slaapmasker?

Dag 2 | Geysir

Vandaag worden we gedropt op een punt om een trail te rennen om uiteindelijk uit te komen bij de Geysir. Alleen dat laatste is gelukt want na 400 meter was het pad inmiddels verdwenen en hebben 12km naar een pad gezocht wat waarschijnlijk niet meer bestaat. Na een val mijn rib ook wat gekneusd, dus hoop dat ik er morgen niet teveel last van heb.
De Geysir barste toen wij er waren om de 3 minuten uit. Spectaculair!

Dag 3 | Hengill

Vandaag gaan we in het spoor van de Hengill ultra waar we dus een deel van lopen. Veel toerisme de eerste kilometers, vanwege de thermische baden, maar na een kilometer of 5 zijn we niemand meer tegengekomen. Warme riviertjes, pruttelpotjes, rivierdoorsteekjes en rotsformaties gevormd door lava.
Dit was de mooiste tot nu toe. Als toetje lopen Renate, Jan en ik nog een extra 1,5km en 15% helling naar de vp. (Edwin zei, het is maar 500m 😅). Dagtotaal, bijna 24km met 1250hm 👌. Morgen vertrekken we hier uit het hostel, en verplaatsen ons naar de Hekla, voor een meerdaagse trail richting Landmannalaugar. Ben benieuwd!

Dag 4 | Reykjavik

Tot dusver helemaal niks van Reykjavik gezien… het is hier slapen, eten, in de ochtend wat rek en strek olv Jan, trailen!

Dag 5 | Hekla -> Afangagil hut

Vandaag brengt Edwin ons met de bus naar de voet van de Hekla. De hoogste vulkaan van Ijsland met een hoogte van 1491m. Alsof je op een andere planeet bent beginnen we aan de klim. Op advies van Martine, onze IML, draaien we om bij 1100hm omdat het te steil is en nog teveel sneeuw op de hellingen ligt. Helemaal prima. We beginnen aan de afdaling naar de onbemande Afangagil hut die alleen door onze groep bemand gaat worden vannacht. (zie inloopvideo) Toplocatie met uitzicht op de ondergaande zon die tegen 12 uur heel even onder de horizon gaat. (Foto is rond 23:00uur gemaakt)
De soep en pastasaus staan al klaar en we hoeven het alleen nog maar op te warmen. Brandstof voor morgen! Dagtotaal 23km met 800hm. Topdag weer!

Dag 6 | Afangagil-> Landmanneheiler

Na de krik en krak oefeningen van Jan, vertrekken we richting Landmanneheiler hut. Een woestijn van lava. Enorme vlaktes kattebakgrint waar we doorheen moeten. Een enkele hiker halen we in of komen we af en toe tegemoet. Na 9km wordt het wat groener en we naderen een rivier waar we doorheen moeten waden met uitzicht op de Hekla. Na een dikke 20km komen we aan bij onze hut, waar Edwin al aan het eten is begonnen. Helaas komt er uit de douches nog geen warm water. De zalm smaakt er niet minder om.

Dag 7 | Landmannalaugar

Vandaag trailen we naar Landmannalaugar. We gaan meteen omhoog en lopen langs bergmeren en door sneeuwvlaktes. De wind is bepalend in welke kleding we lopen. Kort/lang of toch lang/lang, jasje aan of uit. Daarna al trailend doemt de vallei op van Landmannalaugar. Het plaatje van de week, als ik dan toch een keuze moet maken. (4de foto) Het dal is bekend vanwege zijn ryolietgesteente. De omringende bergen zijn zeer kleurrijk: geel, rood, bruin en grijsgroen. We slalommen en springen over de riviertjes en arriveren bij de hut. Renate en ik lopen nog rustig uit om de 21,1 vol te maken. Gewoon omdat het kan… 😉
Het thermische bad staat klaar. Ondertussen wordt de goulash voorbereid door Edwin, onze kok / chauffeur / verhalenverteller. Wat een topdag weer!

Dag  8  | Hrafntinnusker

De bedoeling was dat deze dag de “koninginnerit” zou worden van de week met een afstand van tegen de 30km. Het pakte ietsje anders uit. We trailen door het bekendste lavaveld van Ijsland en gaan weer omhoog langs de inmiddels bekende fluitketeltjes uit de grond. Het weer was al niet best, en uiteindelijk wordt het wat vlakker met sneeuwvelden waar we doorheen moeten. De wind word steeds feller, de regen komt van de zijkant, het word kouder, en we zakken regelmatig tot de enkels door de sneeuw in het ijswater. Ijsland staat nu op standje “meedogenloos”. Omdraaien kon ik wel mee leven, maar we bikkelen door naar de Hrafntinnusker hut om daar op te warmen.

Probleempje, de hut is dicht.. Schuilen ging nog wel, maar opwarmen was wel een dingetje omdat de beheerder van de hut iedereen buiten werkt vanuit zijn warme hok. Uiteindelijk na aandringen toch nog wat kleren kunnen drogen en daarna zo rap en veilig mogelijk weer terug. Het was de eerste keer dat ik een isolatiedeken nodig had …

Spannende momenten, iedereen heelhuids gebleven, sterke groep! 💪
Slaapzaaltje was wel wat krap na zo’n dag, zie de foto’s 🤣. Dagtotaal 21km met 1250hm.

Dag 9 | Blahnjújukur

De laatste dag om nog één kort trailtje te doen. Martine kent het gebied goed en we kiezen ervoor om de Blahnjújukur (blauwe berg) te bedwingen. Het weer gaat weer alle kanten op. We powerhiken naar boven met stokken. 300hm in 2km. Het zonlicht op het ryolietgesteente levert weer mooie plaatjes op. Op het topje verschijnt ook nog een regenboog. Fotootje dan maar weer? 🤣

We dribbelen naar het dal, waden tot boven de enkels door de rivier, en steken nog het grote lavaveld door om bij de hut weer uit te komen. Een kort trailtje van 8km met 500hm, maar een perfecte afsluiter.
Inpakken en op naar Reykjavik voor de laatste overnachting.

Dag 10 | Reykjavik

Na een rit van 4 uur zijn we weer bij het hostel. Douchen, chillen, pizza’tje in downtown Reykjavik, 4 uurtjes slapen, transfer naar het vliegveld.

Volgend jaar gaan we weer!

Wil jij als eerste weten wanneer? Stuur ons dan even een berichtje.

Bekijk hier de volledige reisbeschrijving