Trailen in het land van vuur en water, IJsland

9 dagen trailrunnen vlak onder de Poolcirkel met Midzomernacht

Ruim een week trailrunnen op IJsland terwijl de zon niet ondergaat. Dit is een unieke trailrunreis voor avonturiers en actievelingen.

Voor wie

Voor jou is het geen probleem om 15 tot 25 kilometer meerdaags te kunnen trailrunnen. Daarnaast ben je nieuwsgierig naar het IJslandse weer – met soms 4 seizoenen in 1 dag – en zie je dit als een uitdaging.

Waar

IJsland ligt noordwestelijk van het vasteland van Europa. De hoofdstad Reykjavik ligt in het Zuidwesten van het eiland, net niet binnen de poolcirkel; maar het is wel de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld! Het eiland is een volledig autonome staat en is het dunstbevolkte land van Europa.

IJsland ligt op een breuklijn van diverse aardplaten die ook vandaag de dag nog uit elkaar bewegen. Sinds het ontstaan, zo’n 20 miljoen jaar geleden, groeit het eiland, want de 1 tot 2 centimeter ruimte die per jaar ontstaat tussen de tectonische platen wordt opgevuld met vulkanisch materiaal. De toppen op IJsland zijn dus geen bergen, maar vulkanen, waarvan een aantal nog actief. Tijdens deze reis maakt je uitvoerig kennis met het bijzondere landschap, van gitzwarte tot fel groene dalen, meanderende rivieren, bijzonder gekleurde gesteente, warme bronnen en natuurlijk rennen we over een aantal vulkaantoppen.

Groep & begeleiding

De reis wordt begeleid van een ervaren International Mountain Leader en een ‘Local legend’, als chauffeur en kok. De trails zijn zo’n 13 tot 26 kilometer per dag waarbij we tussen de 600 en 1050 hoogtemeters overbruggen. We steken rivieren over en lopen deels crosscountry, door afwisselend oud en recent gevormd vulkanisch gesteente en lava.

Reis & verblijf

Bij aankomst op het vliegveld van Reykjavik staat ons eigen busje voor ons klaar, die ons naar alle trail locaties brengt.  We slapen een aantal dagen in een hostel in Reykjavik en daarna in drie berghutten op meerpersoons kamers. Vanuit Reykjavik rijden we 3 dagen naar een aantal bijzondere plekken om te trailen. Daarna rijden we naar het binnenland, waar we vanaf de Hekla vulkaan een tweedaagse trektocht maken naar Landmannalaugar (je bagage gaat met de bus). We overnachten tijdens de trektocht en in Landmannalaugar in berghutten.

Bagage & paklijst

Overnachtingen, alle transfers in het geplande programma, ontbijt en diner tijdens de trail dagen verzorgen we samen en zitten bij de reisprijs inbegrepen. Je lunch (picknick om mee te nemen) kun je lokaal in Reykjavik zelf kopen. De laatste avond gaan we in Reykjavik uit eten en is voor eigen rekening (net als eventuele frisdrank en alcoholische versnaperingen tijdens de week). Bekijk onze paklijst om te controleren of je nog iets nodig hebt. Ga uit van een groter trailvest of een kleine trailrugzak, om je lunch, water, sportvoeding en de verplichte kleding mee te kunnen nemen op de trails.

Programma

zaterdag | Reisdag naar IJsland

In middag vlieg je naar Kevlavik, de luchthaven van Reykjavik – we helpen je graag bij het boeken van een vliegticket. Hier verwelkomen we je en maak je kennis met ons, de andere trailers en onze Local legend, die deze week ook onze chauffeur en kok is.
Een korte transfer van ongeveer 30 minuten leidt ons naar Fagradal waar we een acclimatisatie rondje zullen lopen in het decor van de meest recente vulkaanuitbarsting van IJsland (2021).
Na afloop reizen we met de bus naar Reykjavik en installeren ons in voor de komende 3 nachten in het Hostel.

Overnachting downtown Reykjavik
8-12 km met 300 tot 400 meter stijgen en dalen

zondag | Door de vallei van Kjósarrétt naar Gerplustræti

We verplaatsen ons (ongeveer 45 minuten) naar een noordelijk van Reykjavik afgelegen vallei waar de trailhead van deze mooie run ligt.
Waar we gisteren zeer jong gesteente zagen, staan we vandaag tussen het oudste vulkanische gesteente rondom Reykjavik. We trailen door een vallei en over bergflanken tussen de Moskaroshnjukar (800m), Skálafjell (774m) en Hátindur (909m) door voor we rustig afdalen langs Þríhnúkar (285m), de naamgever Mossfell (275m) en Helgafell (215m) naar ons eindpunt Gerplustræti, vlakbij Mossfellbær. Misschien pakken we wel een vulkaantopje mee voor goed uitzicht over de kust.

Overnachting downtown Reykjavik
Ruim 22 km met 750 meter stijgen en 750 meter dalen

maandag | In het spoor van de Hengill Ultra

Voor vandaag staat de slotetappe in ons eerste trailrun gebied op het programma. De trail ‘Reykjadalur – Hengill – Vörðuskeggi – Nesjavellir’ is onderdeel van de jaarlijkse Hengill Ultra Run. Zowel qua landschap als hoogtemeters een ware kraker. We beklimmen uiteraard de Hengill, de 805m hoge tafelberg met uitzicht op zowel de Atlantische Oceaan als Thingvallavatn, het grootste meer van IJsland. Dit vulkanische gebied ligt op de breuklijn tussen het Europese en Amerikaanse continent, met karakteristieke rotsformaties gevormd door lava.

Overnachting downtown Reykjavik
23,5 km met 1300 meter stijgen en 975m dalen

Inspiratie en een impressie van het landschap

dinsdag | Op naar de volgende vulkaan… de Hekla (1490m)

We nemen afscheid van het hostel en vertrekken richting het binnenland, deze transfer duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur. De Hekla domineert de omgeving. IJslands bekendste vulkaan is door de omvang onmogelijk te missen en de asregens tijdens eerdere erupties hebben de wijde omgeving bedekt met een soort donkergrijs kattebak grit.
De trail van vandaag brengt ons in elk geval naar de top van deze 1490 meter hoge vulkaan. Afhankelijk van de omstandigheden en onze fitheid, verkennen we ook de omgeving, bijzondere nog niet door erosie aangetaste lavabrokken, een verborgen meertje of onze favoriet: de fel rood en groene buur vulkaan ‘Rauðaskál’ (de appel krater).

Overnachting in de authentieke berghut van Áfangagill
De trail naar de top kunnen we op meerdere plekken starten, het is minimaal 12,5 km met circa 1000 meter stijgen en 1000 meter dalen

woensdag | Trekking Hellismannaleið – as & water

Vandaag start de trailrun trekking die ons over de relatief onbekende Hellismannaleið zal leiden door een indrukwekkend mooi en verlaten vulkaan- en lavalandschap. Na de klim van gisteren is het terrein vandaag glooiender en hebben we, al trailend, tijd om figuren te ontdekken in de rotsformaties. We doorkruisen brede dalen en doorwaden in elke geval één rivier op onze route. Zodra we het Herbjanar fellsvatyn ontdekken tussen het grijze gravel en felgroene mos, weten we dat we in de buurt van de hut zijn.

Overnachting in de Landmannahellir berghut
22km met 750m stijgen en 400m dalen

donderdag | Trekking Hellismannaleið – kleuren & warme bron

We vervolgen onze run over de Hellismannaleið naar Landmannalaugar. Landmannalaugar is natuurlijk een begrip in IJsland met spectaculair gekleurde toppen en de warme rivier waar onze benen ons graag naartoe zullen brengen. De route is weliswaar korter dan gisteren, maar met een paar pittige klimmetjes. Direct bij het verlaten van de hut, krijgen we de eerste al voor de kiezen. Onze beloning is mooi uitzicht over Löðmundarvatyn. We passeren meertjes, valleien & topjes, steken rivieren over en mogelijk ook enkele sneeuwvelden. Dan zien we een eerste glimp van de bekende rhyolite bergen van Landmannalaugar. Maak je maar op voor ohh en ahhh momenten! Na een laatste lavaveld dalen we af naar de hut, camping en warme bron van Landmannalaugar.

Overnachting in de Landmannalaugar hut
circa 17 km met 625m stijgen en 625m dalen

vrijdag | Laugavegurtrail

De stilte en eenzaamheid van de afgelopen dagen maakt plaats voor de buzz op de Laugavegur. De vele wandelaars op dit bekende pad zijn hier niet voor niets. Deze omgeving moet je gezien hebben. Hier geldt van alles meer, meer, meer: oranje, rood, blauwe en witte kleuren, toppen, kloofjes, ruige lava velden en geothermische activiteit zoals pruttelende modder en fumaroles!
Wij kiezen in principe voor een trail naar het hoogstgelegen punt, Hrafntinnusker (1141m). Via de bergrug Haalda (1128m) rennen we door glooiend terrein naar de hoofdroute, die we volgen tot we bij Hrafntinnusker hut in een zeer actief geothermisch veld aankomen. In de omgeving ligt veel Obsediaan (vulkanisch glas). Wellicht beklimmen we de top, voordat we via de Laugavegur terugkeren naar Landmannalaugar. Het grote voordeel is dat we zo met ons gezicht naar de fantastische kleuren toelopen, met talloze fotostops als gevolg :-).

Overnachting in de Landmannalaugar hut
circa 26 km met 1025m stijgen en 1025m dalen

zaterdag | Afscheidstrail

Hopelijk weten we onszelf uit de warme bron te motiveren om nog één trail te lopen voor we terugrijden naar Reykjavik. Hebben we nog energie voor de ronde over de top van de Bláhnjúkur? Deze vulkaan van 940m hoog wordt ook Blue Peak genoemd vanwege de blauw grijze kleur en is niet te missen in deze omgeving van rhyolite bergen. Een pittige trail, maar met een geweldig uitzicht vanaf de top.
Met het busje worden we in circa 3,5 uur terug gebracht naar ons hostel in Reykjavik en praten nog lang na over het trailen in het magische IJsland.

Overnachting downtown Reykjavik in een hostel
7,5 km met 325m stijgen en 325m dalen

zondag | Reisdag

We staan vroeg op voor de laatste transfer van ons hostel naar de luchthaven en vliegen met de ochtendvlucht weer naar huis.