Ontdek het trailen van hut naar hut in Vallée de la Clarée

Deze week geniet je van de prachtige Vallée de la Clarée op trailschoenen!

Vanaf het moment dat je bent aangekomen in Névache begeef je je in de bergwereld en begint jouw trailavontuur! We gaan je elke dag verrassen met nieuwe uitzichten, wildstromende beekjes, bloemenvelden, bergmeertjes, watervallen en eindeloze paden. We vinden ons thuis in berghutten waar we naar toe trailen. Een week met gegarandeerd een groot berggevoel en mooi evenwicht tussen inspanning en ontspanning.

Deze reis in een paar minuten

Voor wie

 • Je hebt plezier in het trailen
 • Je wilt graag verder, hoger en iets nieuws proberen met het trailrunnen
 • Je bent gek op de natuur, bergen, avontuur én houdt van een uitdaging
 • Je hebt minimaal twee jaar hardloopervaring
 • Je bent het gewend om meerdaags te lopen
 • Je kunt een weekje zonder de luxe van thuis
 • Je loopt een (vlakke) halve marathon binnen de 2,5 uur
 • Een maand voordat de reis begint kun je 25km non stop rustig hardlopen
 • Je hebt nog regelmatig vragen over trailruntechniek, voeding en uitrusting

Het verblijf

We vinden ons thuis in berghutten waar we op eigen kracht naar toe trailen. Soms blijven we twee nachten in dezelfde hut en andere dagen trekken we de volgende dag weer verder. De trails zijn zo’n 10 tot 15 kilometer per dag waarbij we 950 – 900 hoogtemeters overbruggen. Voor de liefhebbers is de route vrijwel elke dag uit te breiden en soms ook in te korten.

We vormen groepjes van ongeveer 6 trailers per begeleider, zodat iedereen op zijn/haar eigen niveau mee kan doen en het optimale plezier en uitdaging uit deze week haalt. De sfeer van de reis is uiteraard wel ‘samen uit samen thuis’.

Groep & begeleiding

De International Mountain Leader je gidst door het prachtige berglandschap, vanaf 6 trailers gaat er ook een Trailrunbuddie mee. De reis gaat door vanaf 5 trailers en er kunnen maximaal 12 trailers mee.

Bagage & paklijst

Ontbijt, lunch, diner en slaapgelegenheid vind je in de hut en hoef je dus niet zelf mee te nemen. Dit zit bij de reisprijs inbegrepen. Bekijk onze paklijst om te controleren of je nog iets nodig hebt. Ga uit van een rugzak van 30 – 35 liter die 6 tot 8 kg zal wegen inclusief water. Op twee hele dagen en op een aantal middagen kun je lichtgewicht trailen.

Programma

zaterdag | Reisdag

Vandaag gaat het feest beginnen! Je reist op eigen gelegenheid naar Névache. We denken graag met je mee als je wilt carpoolen. Aan het einde van de middag leren we elkaar kennen met een drankje op het terras en het uitzicht op de bergen. Rond 19.00 uur genieten we van een heerlijk diner, gemaakt van locale producten.

Verblijf Gite la Découverte op 1595 meter

zondag | Start van de trektocht en middagrun

Van Gite la Découverte trailen we naar Refuge Buffere, een mooie inloop tocht om te wennen aan het stijgen en de bergpaadjes. In de middag rennen we lichtgewicht naar Lac de Cristol, een idyllisch plekje. Wie laat zich verleiden tot een verfrissende plons in dit bergmeer?

6,5 km met 600 meter klimmen en 150 meter dalen
Verblijf Refuge Buffere

maandag | Proef de sfeer van elke hut

We kiezen voor de mooie lange route tussen de twee hutten die ons over een prachtige col en bergalmen voert, zodat we volop van de omgeving kunnen genieten. Op het terras is het smullen van huisgemaakte koek en taart met het uitzicht op een bergmassief waar je morgen gaat trailen!

12,6 km met 930 meter klimmen en 770 meter dalen
Verblijf Refuge Chardonnet

dinsdag | Op bezoek in het dierenlandschap

Vandaag lopen we grotendeels cross country, hoog boven de vallei. Van de paden af, is voor velen een nieuwe toffe ervaring en we hebben kans op het zien van Steenbokken, want we lopen door hun terrein. We lopen ook een stukje op met de wandelaars als we naar onze mooie lunchplek bij Lac des Béraudes op 2500 meter hoogte gaan. Het laatste deel dalen we af over groene paden langs de Clarée naar Refuge Drayères die bijna aan het einde van het dal ligt.

11 km met 730 meter klimmen en 900 meter dalen
Verblijf Refuge Drayères

woensdag | Dagtour met lichte rugzak

Vandaag is het lichtgewicht trailen, want de rest van de spullen blijft achter in de hut. We klimmen het dal uit en rennen langs een paar mooie meertjes op weg naar een klein zadel met mooi uitzicht. Een heerlijke afdaling naar de groene vallei onder ons volgt. Hier is het goed vertoeven en genieten we van onze ‘pique nique’ die we meekregen van de huttenwaard.  Iedereen kijkt uit naar de heerlijke ‘balkon trail’, die iedereen op eigen tempo loopt. Of je nu op volle snelheid over het pad dendert dat de flank van de berg volgt of het tempo van een ‘trailtoerist’ aanhoudt, de ervaring is super (net als het uitzicht onderweg). Terug in de hut is er tijd om te chillen op het terras. Met uitzicht op de hele vallei dat we al een paar dagen ons thuis is.

13 km met 850 meter klimmen en 900 meter dalen
Verblijf Refuge Drayères

donderdag

De route vandaag gaat veel op en neer en we wisselen kleine stille paadjes af met paden waar wandelaars samen met ons van Vallée de Clarée genieten. Misschien zijn we fit genoeg en de omstandigheden gunstig om weer off road en cross country te gaan. In elk geval weten we zeker dat we een paar prachtige meertjes aandoen en dat de afdaling naar ‘Ricou’ een geweldige trail route is. Inmiddels zijn onze benen getraind en huppelen we bijna over het pad. Eenmaal op het heerlijke terras herstel je snel (al dan niet met heerlijke zelf gemaakte taart).  Hoe gaaf is het om vanuit je luie stoel zicht te hebben op een groot deel van de route die we de afgelopen dagen hebben afgelegd?

13 km met 700 meter klimmen en 760 meter dalen
Verblijf Refuge Ricou

vrijdag

Door de vallei is het maar een klein stukje terug naar de ‘bewoonde wereld’, maar dat pad laten gaan we uiteraard links liggen. Wij klimmen nog één keer omhoog naar de bergrug van Pic du Lac Blanc op 2900 meter. Hier heb je bij goed weer fantastisch uitzicht over de hoge toppen in de omgeving, inclusief Mont Thabor. We dalen steil af naar Lac Blanc en maken ons op voor een ultieme lange trail afdaling door de Vallei van de Vallon. Langs steile wanden en over een afwisselend is het een waardige afsluiting van een prachtige week.

15,5 km met 640 meter klimmen en 1150 meter dalen
Verblijf Gite la Découverte op 1595 meter

zaterdag

Na het ontbijt nemen afscheid en met een lijf vol indrukken – en vast ook wel een beetje spierpijn – rijd je weer naar huis.

Heen- en terugreis

Deze trailrunweek van hut naar hut begint en eindigt in het dorpje Névache. We parkeren daar onze auto om over de trails verder te gaan. Névache ligt ongeveer 1100 km vanaf Utrecht.

Met de auto
Névache is goed bereikbaar met de auto via Col du Lautaret en Briançon of via de Fréjus tunnel en Col de Montgenèvre.

We stimuleren carpoolen!
Na inschrijving voegen we je toe aan de whatsapp groep van deze reis en kun je een oproepje plaatsen om samen te carpoolen.

Met de trein
Per (nacht)trein kun je naar Briançon en vanuit daar kunnen wij of één van de andere trailers je oppikken (ongeveer een half uur naar Névache). Kijk op NS Internationaal of Trainline.fr.


Met veel dank aan de reizigers van 2020 (nog onder de noemer van AltijdSporten.nl) voor alle foto’s en filmpjes!

 • Ricou
 • torrent de la Cula