Trailen als ontdekkingsreiziger door het hart van Afrika

Langs Reuze Lobelia’s naar de kraterrand van Mount Elgon

Het oosten van Oeganda is een onontgonnen gebied als het gaat om trailrunnen. We verkennen kleine glibberige paadjes dwars door het tropisch regenwoud van Mabira Forest. Vier soorten apen en vele soorten vogels leven in dit dichte woud. Via de bron van de Nijl in Jinja, reizen we door naar het Kapchorwa High Altitude Training Centre, de bakermat van Olympische kampioenen als Joshua Cheptegei en Stephen Kiprotich. Vanaf hier trailen we richting de 4321 meter hoge top van Mount Elgon over de Sipi Trail. Onderweg slapen we in tenten. De afdaling gaat grotendeels via een andere route, de Sasa Trail. We eindigen onze trailrun in Sipi Falls, beroemd om de serie spectaculaire watervallen die van de kliffen van Mount Elgon afdonderen.

Voor wie

Deze reis is geschikt voor de avontuurlijke trailrunner.

  • Je hebt plezier in het trailen
  • Je wilt graag verder, hoger en iets nieuws proberen met het trailrunnen
  • Je bent gek op de natuur, bergen, avontuur én houdt van een uitdaging
  • Je hebt minimaal twee jaar hardloopervaring
  • Je bent het gewend om meerdaags te lopen
  • Je kunt een weekje zonder de luxe van thuis
  • Een maand voordat de reis begint kun je 25 km non stop hardlopen

Het verblijf

De accommodaties varieren van comfortabel in de lodges en guesthouses tot slapen op Mount Elgon in kampen met weinig faciliteiten.

Groep & begeleiding

De reis is altijd onder leiding van een ervaren International Mountain Leader en op deze reis gaat ook een assistent hardlooptrainer mee. De reis gaat door vanaf 6 trailers en er kunnen maximaal 12 trailers mee.

Bagage & paklijst

Ontbijt, lunch, diner en slaapgelegenheid verzorgen wij en hoef je dus niet zelf mee te nemen. Dit zit bij de reisprijs inbegrepen. Bekijk onze paklijst om te controleren of je nog iets nodig hebt. Je bagage wordt gedragen door de supportcrew, die ook voor ons kookt. Je trailt alleen met je trailvest, maar zorg dat je voldoende water kunt meenemen en voor de topdag ook warmere kleding.

Programma

1 | Vlucht naar Entebbe in Oeganda

Vandaag vliegen we van Amsterdam naar Entebbe. De vlucht naar Entebbe vertrekt in de ochtend en arriveert in de late avond. We slapen in een comfortabel guesthouse niet ver van de luchthaven. Het is tijdens onze zomertijd in Oeganda 1 uur later dan in Nederland.

Overnachting Via Via Guesthouse

2 | Mabira Forest

Vroeg in de ochtend vertrekken we richting Mabira Forest, waar we in het tropisch regenwoud verblijven. In de middag doen we een acclimatisatie run in het regenwoud, over kleine gladde paadjes met rots en boomwortel. Er is een goede kans om verschillende soorten apen te spotten en in dit bos leven meer dan 350 vogelsoorten. Onze lodge is een heerlijke plek met een zwembad, houten chalets en een vuurplaats om uit te rusten van de reisdagen en ‘s avonds bij te praten over het rennen door het oerwoud.

We trailen 15 kilometer met 200 meter stijgen en 200 meter dalen
Overnachting in Rain Forest Lodge

3 | Transfer naar Kapchorwa

We reizen verder oostwaarts naar de voet van de vulkaan Mount Elgon. Eerst brengen we een bezoek aan de “bron van de Nijl”, waar het Victoriameer overgaat in de langste rivier van de wereld. Onze bestemming van vandaag is Kapchorwa, de broedplaats voor hardlooptalent in Oeganda. De olympisch kampioenen Joshua Cheptegei en Stephen Kiprotich komen hier vandaan en trainen er nog steeds! We slapen in een fijn guesthouse op een hoogte van bijna 2000 meter.

Overnachting in Home of Friends Guesthouse

4 | Kapchorwa en het High Altitude Training Center

Vandaag staat in het teken van onze acclimatisatie en het leren kennen van Kapchorwa. We brengen een bezoek aan het High Altitude Training Center en als het meezit ontmoeten één van de topatleten uit deze regio. Uiteraard gaan we zelf ook hardlopen in de prachtige omgeving van Kapchorwa, onder leiding van een lokaal hardlooptalent. In de avond bereiden we onze trailrun op Mount Elgon voor.

We trailen 18 kilometer met 500 meter stijgen en dalen
Home of Friends Guesthouse

5 | Trailrun Mount Elgon – door het oerwoud omhoog

Na een korte transfer naar de ingang van Mount Elgon National Park starten we de trailrun op de Sipi Trail. Het is goed mogelijk dat wij de eerste internationale groep zijn die een trailrun maakt op de berg. Het begint pittig, met af en toe steile klimmetjes door dit adembenemende bos. Hogerop wisselt het landschap zich af met tropisch woud en moorland. Ons kamp ligt aan een klein stroompje op 3300 meter hoogte.

We trailen 19 kilometer en stijgen 1360 meter en dalen 455 meter
Overnachting in tenten in het Kajeere kamp

6 |Trailrun Mount Elgon – alpiene flora in het moorland

Het is een zware maar prachtige dag door het moorland van Mount Elgon. We lopen door een zee van alpiene bloemen met bizarre rotspartijen van de vulkaan. Mount Elgon is met 24 miljoen jaar de oudste vulkaan van oost-Afrika en was eens de hoogste vulkaan van het Afrikaanse continent. De trailrun van vandaag blijft net onder de 4000 meter. We slapen lager, op een hoogte van rond de 3400 meter, in een bebost gebied.

We trailen 16 kilometer en stijgen 1095 meter en dalen 655 meter
Overnachting in tenten in het Mude kamp

7 |Trailrun Mount Elgon- Topdag Wagagai Peak

Vandaag doen we een poging om de 4321 meter hoge top Wagagai Peak, de hoogste van het Mount Elgon massief, te beklimmen. De route is niet zo steil en is een heerlijke trailrun, met een aanloop van 9 kilometer en ongeveer 850 hoogtemeters klimmen. Op 4000 meter passeren we het prachtig meertje Jackson Pool. De vegetatie is typisch Afrikaans Hoogland, met bizarre plantensoorten. We trailen verder langs Jackson’s Peak en door naar de kraterrand. Vanaf de kraterrand kun je de enorme caldera aanschouwen, een grote komvormige krater. Aan de overkant kun je andere toppen zien in het Keniaanse deel van de berg. Wij trailen verder naar Wagagai Peak: je staat op de hoogste top van Oost-Oeganda! We genieten van het uitzicht en feliciteren elkaar met deze mooie prestatie. Via dezelfde weg dalen we weer af en trailen door tot ons kamp bij de Sasa Rivier.

We trailen 24 kilometer en stijgen 850 meter en dalen 1250 meter
Overnachting in tenten in het Sasa River kamp

8 | Sipi Falls

Na een relatief korte trailrun richting Budadiri rijden we naar de prachtige Sipi River Lodge waar we kunnen bijkomen van een prachtige trailrun expeditie. Eén van de indrukwekkende watervallen van Sipi Falls ligt naast de lodge.
Heb je nog energie over? Dan maak je een mooie wandeling of run langs de drie grote watervallen. De ‘Sep’ is een inheemse medicinale plant die aan de oevers van de Sipi rivier groeit en deze zijn naam heeft gegeven. Sipi Falls wordt soms paradijselijk genoemd vanwege de uitbundige vegetatie. Tussen de vele bloemen en plantensoorten, leven kleurrijke kameleons, maar het is natuurlijk de kunst om hen te spotten. Lukt het ons?

We trailen 10 kilometer met 50 meter stijgen en 1500 meter dalen
Overnachting in Sipi River Lodge

9 | Transfer naar Entebbe en vlucht naar Amsterdam

Het is onze laatste dag in Oeganda. We reizen reizen van de hoge flanken van Mount Elgon naar het laagland, terug naar Entebbe. Tegen middennacht vertrekt onze KLM vlucht naar Amsterdam.

10 | Aankomst in Amsterdam

Met een hoofd vol herinneringen, komen we vroeg in de morgen aan in Amsterdam en reizen we terug naar huis.

Vluchtinformatie

Houd er rekening mee dat de vluchtkosten niet bij de reisprijs zijn inbegrepen. Er zijn dagelijks vluchten op Entebbe. Het loont om je vlucht zo snel mogelijk te boeken voor de beste prijs en vluchtduur. Een directe vlucht vanaf Schiphol maakt een tussenstop en duurt ongeveer 10,5 uur.