8 dagen avonturieren over de trails, voor echte ausdauers!
Ervaar miljoenen jaren geschiedenis in een prachtige trailweek van hut naar hut door het Sardona Tektonisch gebied. Het landschap biedt unieke inzichten in de geschiedenis van de vorming van de alpiene bergen en valleien. Langs de hoofdstuwing van Glarus werden rotsen van 250 – 300 miljoen jaar oud tegen jongere rotsen geduwd, waardoor één van de meest fascinerende natuurverschijnselen ter wereld ontstond: de Glarner overschuiving. In een week vol met prachtige uitzichten en pittige beklimmingen, zien we dit bijzondere fenomeen en de prachtige bergwereld daaromheen van dichtbij. We rennen in de comfortzone, waardoor er tijd is om te kijken, lopen in lekker tempo berg op en af en houden bij diverse passages in een stevig wandeltempo aan.
Voor wie
Deze tocht is een uitdaging voor fitte lopers. We verwachten dat je in staat bent om met een rugzak van zo’n 6 tot 7 kg meerdere dagen achter elkaar te lopen. De afstanden zijn tussen de 25 tot 35 km met 1800 – 2500 hoogtemeters. Qua tempo kun je vlakke halve marathon binnen 1.50 uur lopen. Loop jij regelmatig een marathon of trailwedstrijden van 30 km tot ultra? Dan ben jij de geschikte kandidaat voor deze beleving.
Het verblijf
De eerste dag word je verwelkomt in een appartement met eenpersoonsbedden, waar wij zelf zullen koken. Hier komen we aan het einde van de week ook terug. De overige dagen slapen we in berghutten met beperkte faciliteiten. In een aantal hutten kan een (warme) douche worden genomen, bij andere hutten is dat niet mogelijk. Er wordt in de hutten geslapen in een lager, dus fijn naast elkaar. Bij de meeste hutten is er wel een mogelijkheid om kleren uit te spoelen en jezelf te wassen bij de wasbak.
Groep & begeleiding
De reis is altijd onder leiding van een ervaren International Mountain Leader en een (assistent) hardlooptrainer. De reis gaat door vanaf 6 trailers en er kunnen maximaal 12 deelnemers mee.
Programma
zaterdag | Aankomst op Flumserberg
Vol goeie energie vertrek je vandaag uit Nederland naar Flumserberg. Met de auto vanuit Utrecht is het ongeveer 9 uur. Met de trein rond 10 uur. Aangekomen op Flumserberg, ben je in de bergen aan de rand van het Sardona tektonisch gebied. Hier gaan we de komende week op, over, in en door. Slechts sporadisch komen we in dorpjes met openbare wegen, de rest van de week zijn we tussen de bergen op de bergpaden. Vandaag doen we een kleine warming up om de benen te strekken, dit kan een stukje rennen zijn of een wandeling. Na het diner krijg je een briefing met de laatste details over de week. Dagelijks zullen we de tocht van de volgende doornemen.
Overnachting in Haus Wogesa
zondag | Weg van de toeristen de bergen in
Na de laatste check van de rugzakken vertrekken we voor onze eerste tocht. We laten de toeristen die voor het Schlagerfestival naar Flumserberg zijn gekomen achter ons. Eerst nog over de “tourist highway“ :-), maar zodra we de Seebensee voorbij zijn wordt het rustiger en genieten we van de eerste bergpaden. Een kleine klim brengt ons naar grosser Güslen, één van de toppen van de 7 Gipfeltour. Vanuit hier heb je een spectaculair uitzicht over de Walensee en de Zürichsee. Het pad gaat over de beboste graatweg en daarna over een door koeien kapotgelopen weide. We dalen af naar het Murgtal op weg naar de Murghütte. Hier hebben we tijd voor een pauze en misschien zelfs een duik in het bergmeer?! Daarna loopt onze route over de Sardona Welterbeweg via smalle trails en een tijdje over bredere paden tot de klim naar de Wissmeilenpas. We kijken neer op de Spitzmeilenhütte, ons einddoel voor vandaag.
Overnachting in Spitzmeilenhütte op 2087 meter hoogte
32 km met 2776 meter klimmen en 2001 meter dalen
maandag | Van Spitzmeilenhütte langs de Batöni watervallen naar Sardonahütte
Vanuit de Spitzmeilenhütte blijven we de gehele dag op route 73, de ‘Welter-be-Weg’. We gaan langs Spitzmeilen en verlaten daarmee de Flumserberg waar we pas aan het einde van onze tocht weer terugkeren. Na een lange traverse op 2000 meter hoogte langs Madchopf en Hühnerchopf maken we een hele lange afdaling naar het Weistannental. Wellicht zullen we daar enigszins verhit aankomen, omdat we nu zelfs onder de 1000 meter zijn afgedaald. Gelukkig is in het dorpje een heerlijk glas cola te krijgen. Tja, en what goes down, must go up. Vanuit het dorp klimmen we naar de Batöni waterval arena, een prachtig punt in de vallei, waar 3 watervallen samen komen. Onze klim is dan echter nog lang niet achter de rug, want we blijven stijgen tot de Heidelpas op 2400 meter hoogte. Vanuit daar gaan we genieten van een heerlijk flowig pad langs een klein bergmeertje naar de Sardonahütte, onze 2e hut.
Overnachting in Sardonahütte op 2158 meter hoogte
32 km met 2618 meter klimmen en 2556 meter dalen
dinsdag | Van de Sardonahütte over de Heubützlipas naar Segnes mountain lodge
We hebben vandaag een iets kortere tocht, dus kunnen de benen een beetje herstellen. We vertrekken na het ontbijt in tegengestelde richting een aantal kilometer terug over het pad naar de Heubützlipas. Nu krijgen we uitzicht over de Glarus vallei, de Klausenpas en de hoogste top van de Glarner alpen: de Tödi (3600 meter). We trailen nog op hoogte door naar de Foopas, waarna we een lange afdaling maken naar Elm. Je krijg steeds meer indrukken van de bijzondere geologische verschijnselen van de Glarner verschuiving. Je ziet daadwerkelijk verschillende gesteentelagen op elkaar liggen. In Elm laden we op, voordat we naar de Segnespas klimmen. Voor ons zien we het spectaculaire Martinsloch, een gat dwars door de berg, waar het zonlicht schitterend doorheen schijnt. Bovenop de Segnespas bevindt zich de Segnes Mountain lodge: ons paradijs voor de nacht.
Overnachting in Segnes Mountain Lodge op 2620 meter hoogte
24 km met 2604 meter klimmen en 2084 meter dalen
woensdag | Segnes – langs Trutg dil Flem naar de Rheinschlucht en Kunkelspas
Vanuit de mountain lodge dalen we af naar de Segnesvlakte, terwijl om ons heen de prachtige toppen van Atlas, Piz Sardona, Teinserhorn en Piz Segnes staan. Waar het lijkt alsof het landschap gevouwen is, hele bergen verschoven zijn. We dalen steeds maar verder richting Flims. Het riviertje de Flem vindt samen met ons zijn weg naar beneden door bijzondere kloven. In Flims bevinden we ons tijdelijk weer tussen de toeristen: als een paar verdwaasde, bezwete wilde beesten trekken we ons er niks van aan, toch :-)? Een duik in de prachtige Caumasee is een welkome verfrissing. We nemen een kijkje in de Rheinschlucht vanuit Il Spir en doorrrr gaat onze tocht door richting Tamins. Vanuit daar klimmen we naar de Kunkelspas waar we ons weer echt tussen de bergen bevinden.
Overnachting in Eggwald – Kunkelspas of Ringelspitzhütte
32 km met 1142 meter klimmen en 2410 meter dalen
donderdag | Van Kunkels naar Pizol Gipfel langs de 5 Seeen
Vanuit de Kunkelspas rennen we al kletsend door de vallei naar Vättis. Aan onze rechterhand de torens van de Haldensteiner Calanda en links de Ringelspitz: machtig om hier tussendoor te lopen. Wij slaan af richting de Gigerwaldsee, een prachtig stuwmeer ingeklemd tussen de Sardoner bergen. Daar bijten wij ons in een lange klim helemaal naar het hoogste punt van onze tocht, de top van het Pizol gebied. Na een rondblik vanaf de top volgen we de technische graat naar beneden, naar één van de mooiste meren van Oost Zwitserland, de Wildsee. Geliefd voor dagwandelingen, waardoor we, voor even, tussen de mensen zijn. We volgen de 5-Seeen wandeling, waarbij we van meer naar meer trailen. Ons eindpunt van vandaag is berghotel Gaffia.
Overnachting in Berghotel Gaffia
28 km met 2349 meter klimmen en 1938 meter dalen
vrijdag | Gaffia – via Chapfensee naar Tannenboden
Vanuit berghotel Gaffia nemen we een fantastische weg terug naar Tannenboden. Nog heel even tikken we de 2000 meter lijn aan op Garmil, waarna we afdalen richting Vermol en opnieuw de Weistannenvallei doorkruisen. We lopen rond de Chapfensee en krijgen steeds vaker uitzicht op de Churfirsten-keten, aan de overkant van de Walensee. Voor een deel lopen we over de Walserweg, waar vroeger de bevolking van dit gebied zijn weg vond naar verschillende nederzettingen. We steken bij Bildbrugg de Schils over en kunnen in de verte de Spitzmeilen zien liggen, waar ons avontuur op de eerste dag begon. Vanuit hier klimmen we de Flumserberg op, richting Haus Wogesa. En goeie douche en een heerlijk afsluitend diner maken de week compleet!
Overnachting in Haus Wogesa
28 km met 1538 meter klimmen en 1985 meter dalen
zaterdag | Terugreis naar huis
Na een laatste ontbijt op Flumserberg pakken we langzaamaan in. Onze tassen zijn nog steeds zwaar maar nu vol met een enorme berg aan ervaringen, indrukken en mooie verhalen.
Vervoer tijdens de reis
Door de moeilijke bereikbaarheid van de hutten, zullen we zelf onze kleding voor de gehele tocht mee moeten nemen. We lopen een ronde, dus zijn niet van vervoer afhankelijk, hooguit in geval van calamiteiten. Het is gelukkig niet nodig om voor een week aan eten mee te nemen, want in de berghutten worden we goed verzorgd met avondeten en ontbijt. Lunch kunnen we onderweg nemen bij andere hutten en dorpjes waar we langs komen. Mogelijkheid tot inkopen van energierepen zal er niet zijn, dus daarvan zullen we toch een voorraadje bij ons dragen. Voldoende zakgeld is noodzakelijk om in de hutten en dorpjes versnaperingen (of zelfs een biertje) te kunnen kopen.
Heen & terugreis
De heen – en terugreis gebeurt met eigen vervoer. Hierbij moedigen we iedereen aan om zoveel mogelijk te carpoolen. Het is ook mogelijk om met openbaar vervoer naar de startlocatie te komen, waarbij wel ruim de tijd moet worden gerekend voor het traject van Zürich naar Flums en de aansluitende bus naar Flumserberg. De bushalte nabij het appartement is in de zomer niet in gebruik, dus zal daar nog een klein stuk moeten worden gewandeld. Indien je (samen) met de auto komt, kan bij het appartement geparkeerd worden. De auto blijft daar de rest van de week staan, totdat we weer terug zijn uit de bergen.