Trailen van hut naar hut door de parel van Val Formazza

Door de ‘geheime bergen’ op en over de grens van Zwitserland en Italië

Deze week maken we een trailruntrektocht vanuit het Italiaanse Val Formazza naar het Zwitserse kanton Ticino en weer terug. Onderweg gaan we je enorm laten genieten van het trailrunnen door de bergen. De trails lopen via prachtige gletsjerdalen en over hoge passen. We klimmen naar daar waar we uitzicht hebben over de vele toppen van de zuidkant van de Alpen. We maken kennis met het huttenleven in de bergen en genieten van de luxe in traditionele locanda’s. Een week lang boven de boomgrens met warmte van de zomerzon en frisse nachten door de hoogte. Het wordt een echte ‘buitenweek’.

Voor wie

In basis zijn de tochten van deze reis 10 – 15km. De hoogtemeters tussen de 800 – 1350 zul je zeker voelen, maar als dat nog niet genoeg voor je is kun je op een aantal dagen meer trailen met een extra lus van 5-10km. Deze week is ideaal voor elke fitte bergliefhebber die het trailen van hut naar hut wil ervaren óf deze week doet in voorbereiding voor het aansluitende Bettelmat Ultratrail Raceweekend.

  • Je hebt plezier in het trailen
  • Je wil graag verder, hoger en iets nieuws proberen met het trailrunnen
  • Je bent gek op de natuur, bergen, avontuur én houdt van een uitdaging
  • Je hebt minimaal twee jaar hardloopervaring
  • Je bent het gewend om meerdaags te lopen
  • Je kunt een weekje zonder de luxe van thuis
  • Je loopt een (vlakke) halve marathon binnen de 2 uur
  • Een maand voor de reis begint kun je 25km non stop hardlopen
  • Je kijkt uit naar (je eerste) ultra trail in de bergen en wil deze goed voorbereiden

Het verblijf

We vinden ons thuis in berghutten en locanda’s waar we op eigen kracht naar toe trailen.

Groep & begeleiding

De reis is altijd onder leiding van een ervaren International Mountain Leader en een (assistent) hardlooptrainer bij. De reis gaat door vanaf 6 trailers en er kunnen maximaal 15 trailers mee.

Bagage & Paklijst

Ontbijt, lunch, diner en slaapgelegenheid vind je in de hut en hoef je dus niet zelf mee te nemen. Dit zit bij de reisprijs inbegrepen. Bekijk onze paklijst om te controleren of je nog iets nodig hebt. Ga uit van een rugzak van 30-35 liter die 6-8kg zal wegen incl. water.

Op een aantal dagen kun je onder leiding van onze International Mountain Leader in de middag een extra trail lopen van 5 – 10 km naar een bijzonder plek zoals een top, meer of prachtig uitzichtpunt. Je kunt overwegen om voor deze tochten een klein rugzakje mee te nemen. Alle spullen die je niet nodig hebt mag je achterlaten in de hut.

Programma

zaterdag | Reisdag

Vandaag gaat het feest beginnen! Je reist op eigen gelegenheid naar Aalts Dorf in Riale, een klein Walserdorp, dat in het uiterste noorden van de gemeente Formazza ligt. Leuk om te weten: onze startlocatie is gebouwd voor de Olympische Spelen van 2006 in Turijn en is nog steeds een oefenterrein voor prestigieuze of nationale sportteams.

Overnachting in Rifugio Monte Zeus op 781 m

zondag | De eerste heerlijke uitzichten en bizarre maanlandschappen

Na een comfortabel verblijf in Aalts Dorf zwaaien we Andrea en Gianluca uit. We zien ze donderdagavond weer!

We warmen op met een klim en wennen rustig aan het ‘in de bergen zijn’, de rugzak en ambiance. De reis van gisteren ben je waarschijnlijk snel vergeten, want meer en meer word je in beslag genomen door het spectaculaire gebied van onze overnachtingsplek. Geniet! Je bent in de bergen en – ook bijzonder om te vermelden – zelf van Italië naar Zwitserland getraild.

Overnachting in Capanna Corno Gries op 2338 meter hoogte
12 km met 882 meter klimmen en 276 meter dalen. Het hoogste punt is 2556 meter

maandag | Twee keer naar 2700 meter!

Na een eerste nacht in Zwitserland kunnen we de dag relaxed beginnen met een fijne afdaling naar zo’n 2200 meter. We kunnen daarna ook nog kilometers rustig opwarmen waarna we weer richting het hooggebergte trekken. We lopen twee keer, over goede trailpaden, over passen van 2700 meter, met uitzichten waar je stil van wordt. Mooi!

De hut is voorzien van uitstekend sanitair en een prima keuken. Neem op eigen gelegenheid ergens de tijd om de bijzondere geschiedenis van deze plek in je op te nemen. De foto’s aan de wanden nemen je mee vele jaren terug in de tijd. Op de goed verzorgde kamers voor maximaal 8 personen met dekbedden kun je rugzak kwijt om daarna te genieten van een prachtige avond in de bergen.

Liefhebbers nemen we na een korte pauze mee voor een tweede run naar hoogte. Er zijn meerdere opties, laat je verrassen!

Overnachting in Capanna Cristallina op 2575 meter hoogte
11,5 km met 805 meter klimmen en 563 meter dalen. Het hoogste punt is 2726 meter

dinsdag | De merenroute!

Vandaag weet je niet wat je ziet. Je gaat zeker negen bergmeren zien. De één nog mooier dan de andere. En je gaat ze allemaal op een andere manier beleven. De ene schittert in de ochtendzon, de ander loop je over een goed pad omheen, het volgende meer zie je ver onder je liggen en een ander meer komt zomaar te voorschijn. Houd je camera bij de hand, want ze zijn allemaal even prachtig en jij trailt in deze wondere bergwereld.

Sportief gezien is het een heerlijke dag met de eerste 6km dalen, 700 meter stevig klimmen in 5km en in de laatste dalende kilometers lonkt het terras van Rifugio Maria Luisa. Je bent weer terug in Italiê!

Overnachting in Rifugio Maria Luisa op 2157 meter
15,5 km met 800 meter klimmen en 1200 meter dalen. Het hoogste punt is 2637 meter

woensdag | Trailen met zicht op de gletjers

Ook vandaag blijven we boven de 2000 metergrens. De azur blauwe Lago Morasco en Lago dei Sabbioni – waar we langs trailen – ga je nooit meer vergeten. Na 4 kilometer begint eigenlijk al de klim naar de hut. Onderschat die niet, want het gaat om bijna 1000 hoogtemeters!

Vanaf het Lago dei Sabblioni zie je onze overnachtingsplek rechts al liggen, links zie je het meer en dit panorama wordt afgemaakt door de gletsjer en hoge bergtoppen recht voor je. Wat een ambiance … een droom voor elke bergtrailer! We slapen vanavond hoog in deze heerlijke Italiaanse hut, opgezet door paters, waarvan de opbrengst naar een broedergemeenschap in Peru gaat, die BERGLEVEN ademt.

Na een verfrissing gaan we met iedereen die daar zin in heeft richting de Blinnenhorn (3374 meter) voor een indrukwekkend uitzicht over het Rhône-dal.

Tip: Trek ‘s avonds na het diner je donsjas aan en geniet zolang-je-wilt van een eindeloze sterrenhemel.

Overnachting in Rifugio Claudio e Bruno 2713 meter
12 km met 1000 meter klimmen en 512 meter dalen. Het hoogste punt is in de hut op 2713!
Optioneel: de tocht naar de Blinnenhorn: 7 km, 840 meter stijgen en dalen

donderdag | De gletsjer op

Vandaag staat je een bijzondere dag te wachten. We dalen via het pad af naar het meer om vervolgens door de zijmorene van de gletsjer te struinen. Ondertussen zien we de 3000-ers als de Hohsandhorn, Punta d’Arbola en de Blinnenhorn. Adembenemend! We stappen op de met stenen bezaaide gletsjer – welke veilig is om te betreden – en vinden onze route naar de voormalige gletsjergeul Passo del Vannino. Elke stap daarna zorgt voor een nieuw uitzicht en als we uiteindelijk bovenop de Passo di Nefelgiù komen is het nog maar 2,5 kilometer om weer thuis te komen bij Andrea en Gianluca in Aalts Dorf. Bewaar je lekkere trek, want het eten is hier formidabel!

Overnachting in Aalts Dorf op 1760 meter
12 km met 380 meter klimmen en 1350 meter dalen. Het hoogste punt is 1719 meter

vrijdag | Vandaag zijn er twee opties!

Een laatste tour lang watervallen en over passen
Via de indrukwekkende – maar ook iets wat toeristische – Cascade del Toce, trekken we via een smal paadje een stille geul in. We klimmen naar een pas van bijna 2500 meter en genieten van nieuwe uitzichten. Rond lunchtijd komen we aan bij Barbara en Titiano en lunchen op het terras van hun sfeervolle Rifugio Margaroli. De Rifugio is gelegen op een prachtige locatie op een heuvel tussen Alpe Vannino en de dam van het gelijknamige meer, aan het begin van de Vallone del Vannino, een zijrivier van de Formazza-vallei. Een zalige plek om alle indrukken van deze week nog eens de revue te laten passeren, in gedachten of in gesprek met de anderen.

We trailen weer verder om – via een andere route dan gisteren – uit te komen op Passo di Nefelgiù en terug te komen in Aalts Dorf.

15 km met 1300 meter klimmen en 1300 meter dalen. Het hoogste punt is 2585 meter.

Of

Raceweekend Bettelmat Ultratrail
Je boekt aansluitend het Raceweekend Bettelmat Ultratrail en loopt vandaag mee met de verkenningstrail om op zaterdag deel te nemen aan één van de trails tussen de 8 en 57 km.

8 – 10 km met 300-400 meter klimmen en dalen.
Overnachting in Aals Dorf op 1760 meter

zaterdag

Na een heerlijk ontbijt met een echte espresso nemen we afscheid van de bergen en elkaar. Onderweg naar huis komen de herinneringen en prachtige momenten weer langs. Langzaam komt ons ‘kikkerlandje’ weer in zicht …

Heen- en terugreis

Deze Trailrunweek van hut naar hut begint en eindigt in het bergdorpje Riale. We parkeren daar onze auto om over de trails verder te gaan. Riale ligt ongeveer 1050km vanaf Utrecht.

Met de auto
Riale is goed bereikbaar met de auto via de Simplonpas.

We stimuleren carpoolen!
Na inschrijving voegen we je toe aan de whatsapp groep van deze reis en kun je een oproepje plaatsen om samen te carpoolen.