Trailrun Festijn in de parel van Val Formazza

Door de ‘geheime bergen’ op en over de grens van Zwitserland en Italië

In deze volle week maken we er een waar trailfeest van met een Trailruntrektocht vanuit het Italiaanse Val Formazza naar het Zwitserse kanton Ticino om deze week op zaterdag af te sluiten met de Bettelmat Trailrun wedstrijd!

Onderweg gaan we je enorm laten genieten van het trailrunnen door de bergen. De trails lopen via prachtige gletsjerdalen en over hoge passen. We klimmen naar daar waar we uitzicht hebben over de vele toppen van de zuidkant van de Alpen. We maken kennis met het huttenleven in de bergen en genieten van de luxe in traditionele locanda’s. Een week lang boven de boomgrens met warmte van de zomerzon en frisse nachten door de hoogte. Het wordt een echte ‘buitenweek’.

Voor wie

In basis zijn de tochten van deze reis 10 – 15 km. De hoogtemeters tussen de 800 en 1350 zul je zeker voelen, maar als dat nog niet genoeg voor je is kun je op een aantal dagen meer trailen met een extra lus van 5 – 10 km. Deze week is ideaal voor elke fitte bergliefhebber die het trailen van hut naar hut wil ervaren.

  • Je hebt plezier in het trailen
  • Je wilt graag verder, hoger en iets nieuws proberen met het trailrunnen
  • Je bent gek op de natuur, bergen, avontuur én houdt van een uitdaging
  • Je hebt minimaal twee jaar hardloopervaring
  • Je bent het gewend om meerdaags te lopen
  • Je kunt een weekje zonder de luxe van thuis
  • Je loopt een (vlakke) halve marathon binnen de 2 uur
  • Een maand voordat de reis begint kun je 25 km non stop hardlopen
  • Je kijkt uit naar (je eerste) ultra trail in de bergen en wil deze goed voorbereiden

Het verblijf

We vinden ons thuis in berghutten en locanda’s waar we op eigen kracht naar toe trailen.

Groep & begeleiding

De reis is altijd onder leiding van een ervaren International Mountain Leader en een Trailbuddy. De reis gaat door vanaf 6 trailers en er kunnen maximaal 12 deelnemers mee.

Bagage & paklijst

Ontbijt, lunch, diner en slaapgelegenheid vind je in de hut en hoef je dus niet zelf mee te nemen. Dit zit bij de reisprijs inbegrepen. Bekijk onze paklijst om te controleren of je nog iets nodig hebt. Ga uit van een rugzak van 30 – 35 liter die 6 tot 8kg zal wegen inclusief water.

Op een aantal dagen kun je onder leiding van onze International Mountain Leader in de middag een extra trail lopen van 5 – 10 km naar een bijzonder plek zoals een top, een meer of een prachtig uitzichtpunt. Je kunt overwegen om voor deze tochten een klein trailrugzakje mee te nemen. Alle spullen die je niet nodig hebt, mag je achterlaten in de hut.

Programma

zaterdag | Reisdag

Vandaag gaat het feest beginnen! Je reist op eigen gelegenheid naar Aalts Dorf in Riale, een klein Walserdorp, dat in het uiterste noorden van de gemeente Formazza ligt. Leuk om te weten: onze startlocatie is gebouwd voor de Olympische Spelen van 2006 in Turijn en is nog steeds een oefenterrein voor prestigieuze of nationale sportteams.

Overnachting in Rifugio Monte Zeus op 781 m

zondag | De eerste heerlijke uitzichten en bizarre maanlandschappen

We warmen op met een klim en wennen rustig aan het ‘in de bergen zijn’, de rugzak en de ambiance. De reis van gisteren ben je waarschijnlijk snel vergeten, want meer en meer word je in beslag genomen door het spectaculaire gebied van onze overnachtingsplek. Geniet! Je bent in de bergen en – ook bijzonder om te vermelden – zelf van Italië naar Zwitserland getraild.

Overnachting in Capanna Corno Gries op 2338 meter hoogte
12 km met 882 meter klimmen en 276 meter dalen. Het hoogste punt is 2556 meter

maandag | Twee keer naar 2700 meter!

Na een eerste nacht in Zwitserland kunnen we de dag relaxed beginnen met een fijne afdaling naar zo’n 2200 meter. We kunnen daarna ook nog kilometers rustig opwarmen waarna we weer richting het hooggebergte trekken. We lopen twee keer, over goede trailpaden, over passen van 2700 meter, met uitzichten waar je stil van wordt. Mooi!

De hut is voorzien van uitstekend sanitair en een prima keuken. Neem op eigen gelegenheid ergens de tijd om de bijzondere geschiedenis van deze plek in je op te nemen. De foto’s aan de wanden nemen je vele jaren mee terug in de tijd. Op de goed verzorgde kamers voor maximaal 8 personen met dekbedden, kun je jouw rugzak kwijt om daarna te genieten van een prachtige avond in de bergen.

Liefhebbers nemen we na een korte pauze mee voor een tweede run naar een hoger punt. Er zijn meerdere opties, laat je verrassen!

Overnachting in Capanna Cristallina op 2575 meter hoogte
11,5 km met 805 meter klimmen en 563 meter dalen. Het hoogste punt is 2726 meter

dinsdag | De merenroute!

Vandaag weet je niet wat je ziet:  je gaat zeker negen bergmeren zien. De één nog mooier dan de andere. En je gaat ze allemaal op een andere manier beleven. De ene schittert in de ochtendzon, de ander loop je over een goed pad omheen, het volgende meer zie je ver onder je liggen en een ander meer komt zomaar te voorschijn. Houd je camera bij de hand, want ze zijn allemaal even prachtig en jij trailt in deze wondere bergwereld.

Sportief gezien is het een heerlijke dag met de eerste 6 km dalen, 700 meter stevig klimmen in 5 km en in de laatste dalende kilometers lonkt het terras van Rifugio Maria Luisa. Je bent weer terug in Italië!

Overnachting in Rifugio Maria Luisa op 2157 meter
15,5 km met 800 meter klimmen en 1200 meter dalen. Het hoogste punt is 2637 meter

woensdag | Trailen met zicht op de gletjers

Ook vandaag blijven we boven de 2000 meter grens. De azur blauwe Lago Morasco en Lago dei Sabbioni – waar we langs trailen – ga je nooit meer vergeten. Na 4 kilometer begint eigenlijk al de klim naar de hut. Onderschat die niet, want het gaat om bijna 1000 hoogtemeters!

Vanaf het Lago dei Sabblioni zie je onze overnachtingsplek rechts al liggen, links zie je het meer en dit panorama wordt afgemaakt door de gletsjer en hoge bergtoppen recht voor je. Wat een ambiance … een droom voor elke bergtrailer! We slapen vanavond hoog in deze heerlijke Italiaanse hut, opgezet door paters, waarvan de opbrengst naar een broedergemeenschap in Peru gaat, die het BERGLEVEN ademt.

Tip: Trek ‘s avonds na het diner je donsjas aan en geniet zolang-je-wilt van een eindeloze sterrenhemel.

Overnachting in Rifugio Claudio e Bruno 2713 meter
12 km met 1000 meter klimmen en 512 meter dalen. Het hoogste punt is in de hut op 2713!

donderdag | De gletsjer op

Vandaag staat je een bijzondere dag te wachten.

Na een nacht op hoogte gaan we, met iedereen die daar zin in heeft, richting de Blinnenhorn (3374 meter) voor een indrukwekkend uitzicht over het Rhône-dal. We komen terug bij de hut om onze spullen op te halen en in het zonnetje te lunchen.

In de middag dalen we via het pad af naar het meer om vervolgens door de zijmorene van de gletsjer te struinen. Ondertussen zien we de 3000-ers als de Hohsandhorn, Punta d’Arbola en de Blinnenhorn. Adembenemend! We stappen op de met stenen bezaaide gletsjer – welke veilig is om te betreden – en vinden onze route naar de voormalige gletsjergeul Passo del Vannino. Vanaf nu is het nog maar 2,5 kilometer dalen om hartelijk ontvangen te worden door Barbara en Tiziano. De Rifugio is gelegen op een prachtige locatie op een heuvel tussen Alpe Vannino en de dam van het gelijknamige meer, aan het begin van de Vallone del Vannino, een zijrivier van de Formazza-vallei.

Overnachting in Rifugio Margaroli op 2173 meter
De optionele tocht naar de Blinnenhorn: 7 km, 840 meter stijgen en dalen
11 km met 600m klimmen 1100 meter dalen

vrijdag | Op verkenning

Vandaag staat in het teken van de acclimatisatie. We lopen een verkenningstrail, je kunt je laatste vragen stellen en onderweg genieten we natuurlijk volop van de omgeving! ‘s Avonds genieten van een heerlijk diner, geniet van alle verwennerij.

Overnachting in Locanda Walser Schtuba op 1760 meter
8 km met 400 meter klimmen en 400 meter dalen.

zaterdag | Wedstrijddag

Vandaag kun je meedoen met vier van de drie afstanden van de Bettelmat Ultra Trail. Welke trail past het beste bij jou?

Alle races vinden plaats in een verbazingwekkend natuurlijk landschap, met passages op grote hoogte en prachtige alpiene ambiance. De trails gaan voornamelijk over onverharde paden en grindwegen.

Tot slot wordt er ook nog de Bettelmat Mini Trail La Stampa van 8 km georganiseerd. Deze trail kun je kunt rennen of wandelen, je kunt er zo lang over doen als jij wilt. Het is een klassieke tocht om het Morasco meer.

zondag

Na een heerlijk ontbijt met een echte espresso nemen we afscheid van de bergen en elkaar. Onderweg naar huis komen de herinneringen en prachtige momenten weer langs.