Trailen van hut naar hut in Vallée de la Clarée

Deze week geniet je van de prachtige Vallée de la Clarée op trailschoenen!

Vanaf het moment dat je bent aangekomen in Névache begeef je je in de bergwereld en begint jouw trailavontuur! De vallei zal je elke dag verrassen. Je gaat kleurrijke bloemenvelden zien met in dezelfde blik ruige rotsmassieven. We vinden ons thuis in berghutten waar we op eigen kracht naar toe trailen.

Deze reis in een paar minuten

Voor wie

  • Je hebt plezier in het trailen
  • Je wilt graag verder, hoger en iets nieuws proberen met het trailrunnen
  • Je bent gek op de natuur, bergen, avontuur én houdt van een uitdaging
  • Je hebt minimaal twee jaar hardloopervaring
  • Je bent het gewend om meerdaags te lopen
  • Je kunt een weekje zonder de luxe van thuis
  • Je loopt een (vlakke) halve marathon binnen de 2 uur
  • Een maand voordat de reis begint kun je 30 km non stop hardlopen

Het verblijf

We vinden ons thuis in berghutten waar we op eigen kracht naar toe trailen. Soms blijven we twee nachten in dezelfde hut en andere dagen trekken we de volgende dag weer verder. De trails zijn zo’n 15 tot 25 kilometer per dag waarbij we 800 – 1500 hoogtemeters overbruggen. Voor de liefhebbers is de route vrijwel elke dag uit te breiden en soms ook in te korten.

We vormen groepjes van ongeveer 5 trailers per begeleider, zodat iedereen op zijn/haar eigen niveau mee kan doen en het optimale plezier en uitdaging uit deze week haalt. De sfeer van de reis is uiteraard wel ‘samen uit samen thuis’.

Groep & begeleiding

De reis staat altijd onder leiding van een ervaren International Mountain Leader en bij meer dan 6 trailers komt daar een (assistent) hardlooptrainer bij. De reis gaat door vanaf 6 trailers en er kunnen maximaal 12 trailers mee.

 

Bagage & paklijst

Ontbijt, lunch, diner en slaapgelegenheid vind je in de hut en hoef je dus niet zelf mee te nemen. Dit zit bij de reisprijs inbegrepen. Bekijk onze paklijst om te controleren of je nog iets nodig hebt. Ga uit van een rugzak van 30 – 35 liter die 6 tot 8 kg zal wegen inclusief water. Op twee hele dagen en op een aantal middagen kun je lichtgewicht trailen.

Programma

zaterdag | Reisdag

Vandaag gaat het feest beginnen! Je reist op eigen gelegenheid naar Névache. We denken graag met je mee als je wilt carpoolen.

Aan het einde van de middag lopen we langs het klotsende smeltwater stroomafwaarts over de singletrails. Na een paar kilometer zijn we lekker warm en dat is fijn, want de klim zal je wel even voelen in de reisbenen. Zodra we uit het bos stappen, word je beloond met een heerlijk berglandschap. Al snel ben je je reis helemaal vergeten en worden we hartelijk welkom geheten door de huttenwaard van Refuge du Buffére. Onze pleisterplaats voor de eerste nacht.

4 km met maximaal 270 hoogtemeters
Refuge du Buffére op 2076 meter hoogte

zondag | De trails op voor dagenlang berglandschappen absorberen!

De dag start met het uitzicht op de bergen en een sfeervol ontbijt met verschillende zelfgemaakte beleg soorten. Smullen! Daarna dan gaan we op pad voor onze dagtocht! Eerst tussen de kleurrijke Alpenroosjes om al snel boven de boomgrens uit te komen. We pauzeren bij een kraakhelder bergmeertje. Als de zin, energie en het weer ons goed gezind is, kunnen we vandaag zelfs naar de top van Le Grand Aréa (2869m), maar we kunnen er ook langs. We trailen via een fijn pad terug naar de hut, waar je gratis en verwarmd kunt douchen. Het geheim van deze hut is de zonverwarmde buitendouche met uitzicht! We slapen in 4-persoons slaapkamers.

21,5 km met maximaal 1300 hoogtemeters
Refuge du Buffére op 2076 meter hoogte

maandag | Verder de bergen in …

We klimmen gestaag omhoog en na een paar kilometer staan we op Col du Buffére (2427 m). Na wat eten en drinken maken we ons op voor een heerlijke en lange singletrack afdaling. We zien nu alleen nog maar bergen, bloemen, watervallen en … de volgende beklimming. Eerst is deze nog renbaar, maar al snel zal je overschakelen naar een stevige hike. Het venijn zit ‘m in de staart, een kuitenbijtertje, maar de nieuwsgierigheid naar ‘het uitzicht daar boven’ zorgt voor de goede motivatie. Ook hier zal je niet teleurstelt zijn. Misschien ben je hier wel voor gekomen, wat een andere wereld!

Vanaf 2700 meter dalen we af en onderweg kunnen we kleine sneeuwveldjes tegenkomen. Een sneeuwballengevecht is toegestaan 😁. Hoe lager we lopen, hoe meer geluid, meer geuren en meer kleuren we zullen waarnemen… en langzaam doemt de refuge op. Geniet! Plof neer bij de knusse hut en misschien bestel jij ook wel die heerlijke zelfgemaakte taart?

Na een uitgebreide pauze en het leegschudden van je rugzak op je kamer kun je – als je wilt – nog mee voor een extra trail. We vertrekken over een lekkere singletrail en als je niet te bruut van start gaat kun je misschien in één keer doorlopen tot aan boven. En daar sta je dan met een wijds ‘Ohhh en Ahhhh’-uitzicht op het Galibier massief. Grote kans dat we weer over een veilig sneeuwveldje lopen en langs idyllische stille meertjes. In de laatste zonnestralen van de dag genieten we op het terras na van deze indrukwekkende dag.

12 km met 800 hoogtemeters. Optioneel in de middag: 8km met 450 hoogtemeters
Refuge du Chardonnet op 2227 meter hoogte

dinsdag | Van bloemenvelden tot rotsmassieven

Het wordt een bijzondere en afwisselende dag die begint met groene velden, kabbelende beekjes, vlinders en stille meertjes. Een zalige start van de dag! De route gaat verder met een traverse boven de boomgrens, door de rotsen en – precies op het moment dat je er zin in hebt – een pauzeplek waar je stil van wordt.

Als het meeste klimwerk van de dag erop zit, volgt een lange … hele lange afdaling. Eerst een klein stukje klauteren om daarna heerlijk te trailen. Iedereen kan los en waarschijnlijk heb je daar ook heel veel zin in! Blijf goed voor jezelf zorgen met eten en drinken, want het is een lange dag. Het laatste klimmetje, dat op de kaart niet veel lijkt voor te stellen, kan de man met de hamer betekenen. We hebben het verste punt van Vallée de la Clarée inmiddels bereikt, daar mag je heel trots op zijn! We blijven twee nachten op deze prachtige plek bij het enthousiaste team van Refuge des Drayères.

25 km met 1100 hoogtemeters
Refuge des Drayères op 2180 meter hoogte

woensdag | Op pad richting de Mont Thabor (3178m)

Als je de refuge uitstapt, voel je een vrolijke keuze stress. Waar gaan we heen! Help! Je voelt de verleiding om de omgeving te verkennen! Vol verwachting kijk je naar jullie International Mountain Leader die de route voor vandaag heeft uitgestippeld.

We kunnen je alvast verklappen … we gaan naar: hoog. Zo hoog als mogelijk in deze vallei! Afhankelijk van het weer en de sneeuwvelden kunnen we wel of niet op de top komen. Veiligheid boven alles en een mooie dag wordt het sowieso. De dag wordt afgewisseld met stevig klimmen, trails met eindeloze vergezichten, uitzichten op de gletsjers en frisse bergmeertjes, waar de liefhebbers een duik in kunnen nemen. De lichte rugzak zorgt voor vleugels, geniet ervan!

‘s Middags kun je in een ligstoeltje met een biodrankje van het uitzicht genieten, zelf een wandelen maken of misschien wil je toch nog de trails op?

13 km met 770 hoogtemeters
Refuge des Drayères op 2180 meter hoogte

donderdag

Na twee nachten in Refuge des Drayères trekken we weer door naar een nieuwe plek. We doen dit via de andere kant van de vallei. Zie jij de verschillen in de natuur, paden en uitzichten? Door een blokkenterrein bewegen we op handen en voeten omhoog. Dit slow-trailen – waar je je hele lijf voor nodig hebt – geeft een intense beleving van de plek waar je nu bent. Vergeet vooral niet om af en toe even om je heen te kijken. De wereld ligt onder je voeten! In de warmte van de zon eten en drinken we wat, kletsen bij en gaan op zoek naar de afdaling. Eenmaal uit het blokkenterrein kunnen de rappe-roffel-slofjes weer AAN. Iedereen trailt op een tempo dat comfortabel is. Veel plezier allemaal, rechts aanhouden richting Rifuge de Ricou 😁.

We mogen ons direct installeren in de refuge. Als je nog zin hebt kun je je rugzak ompakken en gaan we 2 uurtjes later lichtgewicht nog een mooi rondje lopen of je kruipt met een boekje in een ligstoeltje op het terras. We genieten van een uitgebreid diner en vallen voldaan in slaap na alweer een dag met heel veel buiten, bewegen en plezier! Ook in deze hut blijven we twee nachten.

13 km met 800 hoogtemeters. Optioneel in de middag: 6,5 km met 400 hoogtemeters.
Refuge Ricou op 2115 meter hoogte

vrijdag

Bonjour! De lichte rugzak zwiept verrassend makkelijk om je rug. Vandaag maken we een laatste tour door de vallei en we komen hier vanmiddag weer terug. Een relaxte brede afdaling zorgt voor een prettige warming-up. De spieren schudden we verder los op de lekker lopende singletrails in het laagste gedeelte van de vallei. Stroomafwaarts lopen we langs de beek met hier en daar wild bruisende watervallen. Voor het eerst sinds dagen lopen we weer onder de 2000 meter.

Net voordat we in het dorpje Névache aankomen pakken we een klein paadje om een nieuwe zij-vallei te ontdekken. In zo’n 10 km beleef je opnieuw een transformatie van de natuur in 1300 meter klimmen. Beweeg, voel, beleef en absorbeer!

Wie wil, kan naar de Top van Pic Lac Blanc (2980m). Op deze magnifieke plek heb je een groots overzicht over de tour van de hele week. Het is indrukwekkend om te zien wat we op eigen kracht hebben gedaan! We herkennen de vallei inmiddels en je mag je eigen weg kiezen naar Refuge de Ricou. In de kom zie je links, rechts en voor je de kleurrijke trailers van je inmiddels vertrouwde groep. Iedereen met zijn eigen gedachten en verhalen. Op het terras genieten we met elkaar van een drankje en het prachtige uitzicht.

Om het berggevoel zo lang mogelijk vast te houden, blijven we nog een nachtje in deze fijne hut en genieten van de goede verzorging.

24 km met 1500 hoogtemeters
Refuge Ricou op 2115 meter hoogte

zaterdag

Na het ontbijt pakken we onze rugzakken voor de laatste keer in en kwebbelend dribbelen we omlaag naar de auto, nemen afscheid en met een lijf vol indrukken – en vast ook wel een beetje spierpijn – rijd je weer naar huis.

2 kilometer dalen
Vertrek naar huis …

Heen- en terugreis

Deze trailrunweek van hut naar hut begint en eindigt in het dorpje Névache. We parkeren daar onze auto om over de trails verder te gaan. Névache ligt ongeveer 1100 km vanaf Utrecht.

Met de auto
Névache is goed bereikbaar met de auto via Col du Lautaret en Briançon of via de Fréjus tunnel en Col de Montgenèvre.

We stimuleren carpoolen!
Na inschrijving voegen we je toe aan de whatsapp groep van deze reis en kun je een oproepje plaatsen om samen te carpoolen.

Met de trein
Per (nacht)trein kun je naar Briancon en vanuit daar kunnen wij of één van de andere trailers je oppikken (ongeveer een half uur naar Névache). Kijk op NS Internationaal of Trainline.fr.


Met veel dank aan de reizigers van 2020 (nog onder de noemer van AltijdSporten.nl) voor alle foto’s en filmpjes!

  • Ricou
  • torrent de la Cula