Trailrun Trainingsweek vanuit Luxe Hotel in Val d’Ultimo

8 dagen trailrunnen in het Val d’Ultimo – Zuid-Tirol, Italië

Aan het einde van het Val d’Ultimo in het Italiaanse Süd Tirol, ligt St Gertraud, een heel klein dorpje met 2 hotels, 3 boerderijen en een kerk. Vanuit ons luxe hotel, maken we heerlijke dagtochten in het Parco Nazionale dello Stelvio. Aan de oostkant van de beroemde Ortler zijn de omstandigheden optimaal om onze trail vaardigheden te verbeteren en te genieten van het Italiaanse leven.

We trailen in het ‘Parco Nazionale della Stelvio’ tussen eeuwenoude lariksbomen. Grillig in hun vorm, anderen kaarsrecht omhoog, staan deze majestueuze bomen in een Unesco Werelderfgoedpark. We ontdekken de dalen die rondom uitlopen in het Val d’Ultimo en wanneer we hogerop komen krijgen we zicht op het machtige Ortler-massief. Een mooie trailrunweek met hoog ‘geniet-gehalte’ aan de zuidrand van de Alpen.

Voor wie

Deze reis is echt iets voor jou als je je trailrun vaardigheden wilt verbeteren in een prachtige omgeving en goede verzorging na een actieve dag buiten.

 • Je hebt plezier in het trailen
 • Je hebt nog regelmatig vragen over trailruntechniek, voeding en uitrusting
 • Je wilt graag verder, hoger en iets nieuws proberen met het trailrunnen
 • Je geniet van heel veel buiten in de natuur zijn, gecombineerd met een comfortabel verblijf
 • Je hebt minimaal twee jaar hardloopervaring
 • Je bent het gewend om meerdaags te lopen
 • Je kunt een 10 km trail of bosloop in Nederland of de Ardennen in ongeveer 1 uur 20 minuten lopen. Twijfel je over jouw tempo ten opzichte van deze richtlijn? Neem dan even contact met ons op.

Voorbereiding

Wil je je (extra) voorbereiden op deze reis, doe dan wat meer omvattende trainingen, gericht op balans, uithoudingsvermogen en kracht om je fysieke belastbaarheid te verhogen. Intensiveer je trailrunsessies in omvang, maar ook in uitdagender terrein. Zoek trappen en heuvels op of ga eens trainen in een duingebied. Een zogenaamde tempowissel training gecombineerd met krachtoefeningen zijn heerlijk om gezond sterk te worden. Uiteraard nog wat meer aandacht aan kracht en core thuis. Maar vergeet de balans oefeningen niet: maak een hink-stap-sprong een heuvel op en blijf even rusten op 1 been.

Groep en begeleiding

Elke dag besteedt de Trailrun trainer aandacht aan specifieke aspecten van het trailen, terwijl de International Mountain Leader je gidst door het prachtige berglandschap. Met oefeningen, hands-on tips tijdens het trailen en korte workshops reiken we je veel kennis aan. Het is een fantastische en leerzame week als je het trailrunnen in de bergen wil ontdekken of voorzichtig wilt uitbreiden. ​​De reis gaat door vanaf 6 trailers en er kunnen maximaal 12 trailers mee.

Programma

Tijdens deze trailrunweek laten we je met veel enthousiasme trailend het prachtige Nationaalpark ‘Stilfser Joch’ zien! Het basis-dagprogramma is als volgt:

 • 07.30 uur rek & strek
 • 08.00 uur ontbijt
 • 09.00 uur klaarmaken
 • 09.30 uur we gaan de trails op!
 • 18.30 uur diner

Het verblijf

Aan het einde van het Val d’Ultimo, aan de voet van de berg en net onder de kerk, staat ons hotel. Een oertypische bouw uit het Meranerland dat al eeuwen z’n waarde heeft bewezen. Vroeger van lokaal gevonden stenen en hout gemaakt, is dat nog steeds de inspiratie voor de huidige karaktervolle huizen. Hotel Arnstein is modern met een authentieke ambiance en geniet Italiaanse bekendheid om haar uitstekende keuken en uitmuntende wijnen. Warm en gemoedelijk, goed en verzorgd. Bij elke terugkomst van de trails word je hartelijk welkom geheten. De kamers zijn prettig ingericht, met uitstekende bedden, eigen sanitair en een bergachtig uitzicht. Wij vinden dat David, de eigenaar en chefkok, minstens een Michelin-ster verdient voor zijn heerlijke creaties en aandacht voor het aller- allerlekkerste gerecht, elke dag weer. Hij blijft liever onafhankelijk en misschien is dat wel een hele goede keuze. Laat je verrassen door de combinatie van een rustieke locatie en de warme gastvrijheid van het team in Hotel Arnstein.

Programma

We hebben een afwisselend dagprogramma gepland, waarvan je hieronder de beschrijving vindt. Het is echter ook mogelijk om een aantal tochten aan te passen naar de wensen, ervaring en conditie van de groep; bijvoorbeeld door het aantal kilometers uit te breiden. Dit bespreken en bepalen we tijdens de reis.

zaterdag | Reisdag met groots uitzicht

Er zijn vele wegen naar Rome maar als je vanuit Utrecht een bijna rechte lijn naar het zuid-oosten trekt, de Alpen nog net niet over bent en na de Brennerpas westelijk gaat, kom je langs Merano en bots je tegen de Ortler aan. Een beroemde berg van 3905 meter hoog met drie markante ruggen naar verschillende kanten uitlopend. Oostelijk van de Ortler ligt het lange, verstilde Val d’Ultimo in de indrukwekkende regio van Zuid-Tirol. Aan het einde hiervan ligt Sankt Gertraud, ons dorpje voor een heerlijke trailrunweek. Als je met de auto komt, kan je die voor het hotel parkeren. We stimuleren carpoolen. Als je hier interesse in hebt kun je dit aangeven als je gaat boeken. Kom je met het openbaar vervoer, dan reis je via Merano en neem je daar de bus naar Sankt Gertraud. Kom vooral niet te laat aan, want om half 7 beginnen we al met het culinaire genieten!

Je reist op eigen gelegenheid naar Hotel Arnstein in Sankt Gertraud, Italië.
De afstand vanaf Utrecht is 1095 kilometer.

zondag | Ontdek de huisberg

Gelukkig zijn er in de bergen altijd ‘huisbergen’. Zo eentje waar je zo ‘opstapt’ als je de deur uitgaat. Vandaag is de dag dat we kennismaken met de huisberg, de Nagelstein, en de uitzichten vanaf de Fiecht Alm in het Val d’Ultimo en richting de Ortler! Zoals elke ochtend starten we vanmorgen met de warming up, vrijwillig, zeker aan te raden want de dag begint steil, maar met ons gestage tempo komen we toch hoog en genieten van de zomerse bergwereld. Van het goed (of beter) leren stijgen op de eerste dag, hebben we de hele week plezier.

We stijgen en dalen 650 meter en lopen 12 kilometer

maandag | De 4-meren tocht

Onze tweede trail is een zeer afwisselende en mooie tocht langs 4 totaal verschillende meren. Doordat we op 1.900 meter beginnen lopen we al snel boven de boomgrens door alpien terrein met schitterende uitzichten. Onderweg maken we nog een klein uitstapje naar de Höchster Hütte voor koffie met wat lekkers.

We stijgen en dalen 700 meter en lopen 13 kilometer

dinsdag | Een dag vol afwisseling

Vandaag testen we ons uithoudingsvermogen met een langere tocht en veel hoogtemeters. We verkennen we het huisdal, het mooie Kirchbergtal. Door de eeuwenoude lariksbossen, tussen grote blokken door geflankeerd door indrukwekkende bergwanden op weg naar de Paso di Rabbi, afwisselend hoog boven het dal en over de dalbodem. Midden in het Parco Nazionale Stelvio genieten van de zomer in haar mooiste verschijning. Zullen we gemzen zien? Het diner, meergangen natuurlijk, is weer overheerlijk en van hoge kwaliteit!

We stijgen en dalen 1030 meter en lopen 16 kilometer

woensdag | Zicht op 3000-ers

Wat zou je vinden van een uitzicht op een rijtje van toppen boven de 3000 meter met namen als ‘Kleines Hasenohr’, ‘Zufrittspitze’ en ‘Punta Martello’?! Er is een plek waar we die machtige kalkgebergten kunnen aanschouwen. Op een vooruitgeschoven ‘neus’ boven Sankt Gertraud kunnen we heerlijk lunchen en genieten van een groots bergpanorama na een trailrun door de bossen en over de almen.

We stijgen en dalen 870 meter en lopen 11 kilometer

donderdag | Nog meer genieten van de bergen en de stilte

Na een rijk ontbijt gaan we op weg naar de Breitbühl, het zusje van de huisberg. Als we half uurtje onderweg zijn, resteren alleen bergen en stilte. Voor ons uit ontvouwt zich een kom waarin de wereld lijkt te eindigen. Eindeloos mooi! In het bos zijn de vele dierensporen het teken dat zij de beschutting hebben opgezocht en hier toch het schaarse voedsel dat er is kunnen vinden.

We stijgen en dalen 730 meter en lopen 13 kilometer

vrijdag | Van vroeg tot laat genieten!

Er is zoveel moois in deze bergen, in dit Val d’Ultimo, en zoveel lekkers in Hotel Arnstein, dat het haast zonde is om een laatste dag te beschrijven. We laten het maar even, gewoon omdat we blijven genieten van deze week in de bergen als doel hebben. Wellicht hebben we nog zin en energie in een pittige tocht, zoeken we geschikt terrein voor nog specifieke oefeningen of willen we juist een relaxte laatste run? Dat bepalen we ter plaatse en we zorgen uiteraard dat iedereen van de afstand en het aantal hoogtemeters kan genieten.

zaterdag | Reisdag met herinneringen

Een heerlijk ontbijt, een bergengroet van David en zijn team en nóg een Italiaanse espresso voordat we de herinneringen mee naar huis nemen. Of je weer terug wilt, is eigenlijk geen vraag. Meer hoe snel je er weer bent, in zomer of winter. Altijd welkom!