Ultra Trailrunnen vanuit luxe chalet in de verstilde nazomer van de Haute-Alpes

8 dagen Ultra trailrunnen in de Hautes-Alpes – Zuid Frankrijk, Ecrins

Deze reis is de perfecte overstap van het trailrunnen in de Benelux naar meerdaags meer dan 25km lopen. Elke dag trailen we door het prachtige Nationaal Parc des Ecrins.  We genieten van de heerlijke zon en alle kleuren en geuren in de Hautes-Alpes van de Ecrins en verblijven in een luxe chalet waar we goed verzorgd worden met heerlijke maaltijden en fijne wellness!

Voor wie

Deze tocht is een uitdaging voor fitte lopers. We verwachten dat je in staat bent om meerdere dagen achter elkaar te lopen. De afstanden per dag zijn gemiddeld 30 per dag met zo’n 1500-2500 meter klimmen. Qua tempo kun je vlakke halve marathon binnen 1.50 uur lopen. Loop jij regelmatig een marathon of trailwedstrijden van 30 km tot ultra? Dan ga jij enorm genieten tijdens deze week!

Groep en begeleiding

De reis is onder leiding van een ervaren International Mountain Leader en een Trailbuddy. De reis gaat door vanaf 6 trailers en er kunnen maximaal 15 trailers mee.​​ De reis gaat door vanaf 6 trailers en er kunnen maximaal 12 trailers mee.

Programma

Het basis-dagprogramma is als volgt:

  • 07.30 uur ontbijt
  • 08.30 uur klaarmaken
  • 09.00 uur we gaan de trails op!
  • 19.30 uur diner

Het verblijf

We verblijven in het luxe Chalet AlpeLune. In 2003 zijn Vincent & Ilonka in de Hautes-Alpes neergestreken. Inmiddels wonen ze al jaren in het authentieke dorpje Puy Saint Vincent op 1450 meter hoogte. Met het chalet AlpeLune bieden zij een thuis in het zonnigste deel van de Franse Alpen voor actieve vakantiegangers. Het chalet is persoonlijk, authentiek en toch modern met ruime kamers, goede bedden en een wellnessruimte met sauna en jacuzzi.  Een beetje Nederlands én een beetje Frans. Je zult hier verblijven op een 2 of 3 persoonskamer. Het is een bijzondere plek waar je je snel thuis zult voelen en Vincent en Ilonka lopen graag een rondje met ons mee!

Programma

zaterdag | Reisdag

Na de reisdag kunnen de liefhebbers de Mountain Urban Trailrun lopen. Laat je verrassen!

7 kilometer en 250 meter klimmen

zondag | Verkenningstrail & Huistop(pen) trail

In de ochtend lopen we met elkaar een verkenningstrail langs de relatief vlakke paden over de huisberg van Puy Saint Vincent. In de middag duiken we weer de achtertuin in van ons Chalet. Daar liggen de twee huistoppen Tête d’Oreac en Les Têtes op ongeveer 2000 meter hoogte. Onderweg kom je langs bergmeertjes en loop je door eindeloze bloemenvelden en voel je het hoge gras kriebelen langs je blote benen. De topjes krijg je niet kado, zeker het laatste stukje naar Tête d’Oreac is een kuitenbijter, maar genietend van de panoramische uitzichten ben je dat al snel vergeten!

Ochtend: 9km met 200 hm
Middag: 15km met 660 hm

maandag | Collen Rollen!

Vandaag maken we een eindeloos prachtige trail die maar 2-3 maanden per jaar mogelijk is. ‘Waarom’ zal je je afvragen. Nou, de sneeuw van de winter trekt pas heel laat weg bij de hoogste col en dat maakt hem technisch niet mogelijk om overheen te komen. En 2 maanden later is het mogelijk dat de eerste sneeuw alweer valt voor de volgende winter. Deze week is zo gekozen dat we deze trail kunnen doen. Zorg voor een goed ontbijt en geniet! Vanuit ons Chalet lopen langs het gehuchtje Narreyroux. Col de l’Aup Martin is de eerste Col waar we naar toe gaan. Ons doel vergeet je snel, want je wordt overweldigd door de enorme bergmassieven waar je tussendoor loopt, langzaam stijgend richting de col. Daarna volgt een korte afdaling en gaan we naar Col du Bal die ons weer toegang geeft tot de vallei waar ons thuis te vinden is. Vanaf nu is het eindeloos afdalen over singletracks, langs waterbakken en bloemetjes. In het chalet is de koelkast met frisdrank en biertjes snel gevonden en plof je zeer voldaan op het terras met een afsluitende wellness!

48 km met 2650 hm 

dinsdag | Trail Vallée de Clarée

We rijden in 45 minuten naar het einde van Vallée de Clarée en parkeren in het gehuchtje Névache om daar op je trailrunschoenen het gebied verder te ontdekken. Bij het hooggelegen bergmeertje Lac Laramom vergeet je even alles om je heen en wil je alleen maar stil zijn of een dansje maken omdat je hier mag zijn. Wat een wereld! Vanaf deze prachtige plek daal je af naar de Refuge de Ricou. Tracteer jezelf op een lekkere lunch die je bij mooi weer natuurlijk buiten op het terras opeet. Vanaf de hut daal je over heerlijke singletracks en langs wild stromende riviertjes omlaag naar Névache.

Trailtip
Bereid je voor op een stevige klim in de eerste helft. Vergeet ondertussen niet te genieten van de immense bergmassieven om je heen. Cultuurbarbaren kunnen op de terugweg het hoogst gelegen stadje van West Europa aandoen: Briançon. Je rijdt er met de auto doorheen.

30 kilometer en 2500 meter klimmen

woensdag | Gyronde Vallei trail

Vandaag loop je een echte ‘ren’ trail. Relatief weinig hoogtemeters voor de Hautes Alpes. Je kijkt doorlopend uit op 4000-ers, gletsjers en andere ruige bergmassieven terwijl je eindeloos over singletracks loopt.  Als de sneeuwomstandigheden veilig genoeg zijn kunnen we deze dag ook Mont Brison Trail lopen.

41 kilometer en 1200 meter klimmen (de route is in te korten tot 8km, 15km en 33km)

donderdag | Tour les Têtes of de Vertical KM

Vandaag kun je kiezen!

Tour les Têtes
Deze trail start direct vanuit de voordeur van Chalet AlpeLune. Het is een relaxte trail die Frans vlak begint en daarna overgaat in een heerlijke singletrack afdaling door het bos. De klimbenen mogen nu voor zo’n 600 hoogtemeters aan de slag om daarna via de inmiddels vertrouwde GR route weer af te dalen richting Chalet AlpeLune.

Vertical KM
Beklim de immense Tête d’Amont waar je de hele week al naar kijkt vanaf Chalet AlpeLune. Maak 1000 hm in 5km of 1600 in 7km. Letop: daarna loop je dezelfde weg terug.

Trailtip
Neem zoveel mogelijk water mee, misschien dat je na zo’n 1200 hm water kunt bijvullen bij een bron, maar dat is vooraf niet zeker

Tour les Têtes: 18 kilometer en 800 meter klimmen
Vertikal: 5km met 1000 hm of 7km met 1600 hm

vrijdag | Dormillouse Trail

Deze trail begint met een lange en afwisselende klim steeds verder de bergen in. De eerste ‘stop’ is bij het bergmeertje Lac Palluel om daarna op hoogte te blijven,
naar het tweede bergmeertje Lac Faravel. Geniet van de andere sfeer en weidse uitzichten.

Trailtips

  • Bouw jij onderweg een nieuw steenmannetje bij alle andere die je tegenkomt? Je kunt er niet omheen en zal zien wat we bedoelen.
  • Na het 2e meertje volgt een technische afdaling. De ambiance is waanzinnig en er is maar één ding dat je wilt. Trailen, trailen. Maar voordat je hieraan begint waarschuwen we bij deze toch nog even voor de vermoeidheid van de week, de euforie dat het de laatste afdaling is. Wees voorzichtig.
  • Neem de afslag naar het gehuchtje Dormillouse waar de inwoners op één hand te tellen zijn. Neem wat geld mee, om te genieten van terrasje van de aardige huttenwaard van Gîte de Dormillouse.
  • Noem het gerust uitgestelgedrag, om je trailvakantie nog wat op te rekken, want als je wil kunt je nog wat extra kilometers lopen vandaag. De route van Crete de Rortie van 11km en 800hm. Een trail die in dezelfde vallei ligt, maar met een heel ander karakter.

Dormilllouse trail: 26km met 1300 hm
Crete de Rortie: 11 km met 800hm

zaterdag

Vandaag reis je terug naar huis. De eerste uren kun je nog volop nagenieten van de prachtige omgeving over Col de Lautaret en nieuwe trailrunplannen maken.

Heen- en terugreis

Deze Trailrunweek is in Puy Saint Vincent in Zuid Frankrijk.

Met de auto

Puy Saint Vincent is goed te bereiken via Col de Lautaret. Je kunt ook via de Fréjus tunnel. Dit is niet korter, maar wel duurder.

We stimuleren carpoolen!
Na inschrijving voegen we je toe aan de whatsapp groep van deze reis en kun je een oproepje plaatsen om samen te carpoolen.

Met de trein
Per (nacht)trein kun je naar L’Argentière-les-Ecrins. Daar kunnen wij – of één van de andere trailers – je in overleg ophalen (ongeveer een 15 minuten vanaf Puy). Kijk op NS Internationaal of Trainline.fr.