Krachtoefeningen voor de trailrunner

10 oktober 2024 Uit Door Michel van der Flier

Jarenlang werd aangenomen dat krachtoefeningen voor de trailrunner wat minder relevant waren aangezien je tijdens de trailruns dat op natuurlijke wijze al voor elkaar kreeg. Tuurlijk, van wat meer uitdagend terrein krijg je zeker geen slappere benen. Maar toch is het raadzaam jouw sportschema aan te vullen met wat specifieke oefeningen.

Hogere belastbaarheid

Een krachtiger lijf zorgt voor meer coördinatie, balans, souplesse, uithoudingsvermogen en een hogere belastbaarheid. Allemaal essentieel om op orde te hebben in trailrun terrein. En de juiste oefeningen helpen je enorm om al die aspecten een boost te geven.

Struikelgevaar

Maar zeker ook voor jouw veiligheid is het van belang. Als jij in staat bent om ook na de wat langere afstanden je voeten goed op te tillen voorkom je dat je voorover je neus gaat stoten als je over een boomwortel of steen struikelt. Als je 3 keer je neus van je schoen ergens tegen aan stoot dan wordt het tijd dat je wat alerter gaat worden in het optillen van je voeten. Vermoeidheid gaat zijn tol eisen en een struikelval ligt op de loer.

De juiste balans

Het gaat om balans. Uiteraard letterlijk je balans, maar ook de balans in training. Het versterken van je onderlijf gaat gepaard met de ontwikkeling van je bovenlijf. Vandaar dat functionele training essentieel is. Coördinatie tussen links en rechts, de balans tussen de agonist en antogonist spieren en de relatie van de gehele keten zorgen ervoor dat je je sterk voelt, kan genieten van je trailrun en dat je minder gevoelig wordt en bent voor blessures.

 

Kwaliteit maakt het verschil

Er zijn veel manieren om functioneel te trainen. Eén daarvan zijn de suspension trainers (wordt ook vaak de TRX genoemd). Compact, licht, functioneel en veelzijdig. Er zijn veel oefeningen beschikbaar die je in een relatief korte workout tijd kan doen. Maar functionele training betekend ook kwaliteit. Dus de manier hoe je de oefeningen doet. En daar zit het verschil. Welke oefeningen zijn relevant? En hoe is de uitvoering daarvan? Hoe let je op je houding en hoe dient die houding te zijn? Met andere woorden: doe je huiswerk, laat je voorlichten, laat je begeleiden of volg een masterclass. Zorg dat wat je doet er toe doet!


 

Links en meer inspiratie

Bergtrails masterclasses | Investeren in jezelf en mooie doelen bereiken!

Trailrun weekenden en weken | Van trailrunnen naar bergtrailen!

Persoonlijke coaching en begeleiding | Samen het traject aangaan naar leren en fitheid!

Trailrunreizen | Prachtige bestemmingen om te rennen