Trailrunnen van hut naar hut tussen de bergreuzen van het Engadin

Trailen langs de 3000-ers van de Silvretta en het Engadin

In de eindeloze bergen van het oosten van Zwitserland kan je trailen zolang je wilt. Langs de unieke ‘bergrand’ van het Rätikon trailen we langs de door gletsjers omgeven hoge toppen van de Silvretta. We dalen na een week af in het Unterengadin, het langste dal van Zwitserland. In de karakteristieke Zwitserse bergtrein genieten we van de uitzichten vanuit het dal en sluiten we de reis af waar we begonnen zijn.

Voor wie

  • Je hebt plezier in het trailen
  • Je wilt graag verder, hoger en iets nieuws proberen met het trailrunnen
  • Je bent gek op de natuur, avontuur én houdt van een uitdaging
  • Je hebt minimaal twee jaar hardloopervaring
  • Je bent het gewend om meerdaags te lopen
  • Je kunt een weekje zonder de luxe van thuis
  • Twee maanden voor vertrek kun je 25 km non-stop hardlopen

De reis in een paar minuten

Waar

Het Engadin, is één van de hoogste bergdalen van de Alpen. Het ligt in het Zwitserse kanton Graubünden en is van begin tot eind ruim 80 km lang. Het is onder te verdelen in Oberengadin en Unterengadin. Het Engadin gaat dal afwaarts over in het Oostenrijkse Oberinntal.

Groep & begeleiding

De reis is altijd onder leiding van een ervaren International Mountain Leader. Bij meer dan 6 trailers komt daar een extra begeleider bij. De reis gaat door vanaf 6 trailers en er kunnen maximaal 12 trailers mee. De trails zijn zo’n 15 tot 25 kilometer per dag waarbij we 800 – 1700 hoogtemeters overbruggen. We vormen groepjes, zodat iedereen op zijn/haar eigen niveau mee kan doen en het optimale uit deze week haalt.

Het verblijf

We vinden ons thuis in sfeervolle en comfortabele berghutten waar we op eigen kracht naar toe trailen.

Bagage & paklijst

Ontbijt, lunch (picknick om mee te nemen), diner en slaapgelegenheid vind je in de hut. Dit zit bij de reisprijs inbegrepen. Bekijk onze paklijst om te controleren of je nog iets nodig hebt. Ga uit van een rugzak van 30 – 35 liter die 6 tot 8 kg zal wegen inclusief water.

Programma

zaterdag | Reisdag naar Zwitserland

Samen met je carpoolmaatje – we helpen je er graag bij – of alleen, reis je met de auto of de trein naar Zwitserland. Aan het eind van de middag maak je kennis met ons en de andere trailers. Om 19.00 uur trappen we de reis af met een diner.

Overnachting in Herberge Ascharina op 1200 meter

zondag | De trails op om dagenlang berglandschappen te absorberen

Met de geur van koffie word je wakker in de Zwitserse bergen. Terwijl je met je kopje naast de warme open haard staat, tuur je naar buiten. Vandaag start je trailrunavontuur! Na een uitgebreid ontbijt met vers gebakken Zwitsers brood pakken we definitief onze rugzakken in. We helpen je graag om de laatste afwegingen te maken in wat je wel of niet mee neemt.

Rond 11 uur stappen op de trails. Met een wandelpas lopen we het steile pad omhoog en worden we rustig warm, wennen aan de hoogte, frisse berglucht en verstellen de rugzak nog wat als dat nodig is. Als we eenmaal op de singletracks boven Sankt Antoniën lopen en de uitzichten ruiger worden, wil je niks liever dan … yes, rennen! De International Mountain Leader wijst je de route zodat je op eigen tempo kunt trailen. De reis vanuit Nederland ben je snel vergeten en het genieten rolt meer en meer binnen. Het zal je verrassen hoe snel de hut – die je al even in het vizier hebt – dichterbij komt. In de Carschinahutte pauzeren we, legen we onze rugzak en als je het leuk vindt kun je nog mee voor een kleine acclimatisatieronde. Train high, sleep low. Of gewoon voor de fun. Ook een hele goede reden!

Overnachting in Carschinahutte op 2235 meter
10 km met 1096 meter klimmen en 117 meter dalen

maandag | Onderdompelen in een dag vol verrassingen

Deze dag kenmerkt zich door een afwisseling in uitzichten en route. De relatief vlakke start voelt aangenaam voor de trailrunbenen en gaat na een paar kilometer over in een heerlijke afdaling. Zo wil je elke dag wel starten! Heb je zin in een duik in een bergmeertje? Vandaag is je kans. We pauzeren graag voor dit unieke moment. Terwijl de zon over de bergen sniekt, klimmen we lekker door. Het is een ultieme combinatie om je lijf te voelen en in hetzelfde moment de nieuwe uitzichten in je op te nemen. Als je na 15 km op de Rätschajoch op 2633 meter hoogte staat, weet je waarvoor je komen bent. DIT! We eten en drinken wat, maken foto’s, trekken de veters nog even goed aan en dalen we 5 kilometer over een prachtige singletrail af naar het gehuchtje Schlappin. In Berghaus Erika worden we door Barbara & Michael verwend met een heerlijk 3-gangendiner. Hier is het goed herstellen, want er zijn goede douches en we slapen in fijne bedden.

Overnachting in Schlappin op 1636 meter
21,3 km met 1535 meter klimmen en 2130 meter dalen

dinsdag | Less is more

Vanochtend smullen we van een luxe ontbijt met lokale producten. Barbara geniet mee van ons enthousiasme, is nieuwsgierig naar de route van vandaag en zwaait ons uit. Fijne plek! Met het zicht op de Plättenhorn (2670 meter) en Hüenersee klimmen we 1000 meter in één stuk door tot Schottenseefürgg (2655 meter). Kilometers dalen over de mooiste singletracks is je beloning! Tip, blijf regelmatig eten en drinken, want het venijn zit ‘m in de staart: 5km met 500 meter klimmen om in het Vereinahaus te komen. Ons thuis na deze prachtige dag. Ook hier worden we weer goed verzorgd om de volgende dag goed hersteld door te kunnen trekken. Inmiddels begin je aardig te wennen aan het ritme van deze week. We genieten van het huttenleven en het minimalisme dat tegelijkertijd alles heeft waar jouw avontuurlijke hart sneller van gaat kloppen.

Overnachting in Vereinahaus op 1931 meter
25,2 km met 1700 meter klimmen en 1433 meter dalen

woensdag | Ruig en indrukwekkend

Bij het wakker worden geeft je lijf aan dat het de laatste dagen al heel veel mooie trails heeft gelopen. Even rekken en strekken geeft je vertrouwen een kleine dip. En je stelt jezelf de vraag: kan ik vandaag echt weer rennen door de bergen? Je zal er versteld van staan wat je ook vandaag weer kunt. Blijf wel goed luisteren naar je lijf en geef het aan als we je ergens in kunnen helpen, dat doen we graag!

We trekken verder langs de bergreuzen van het Engadin. De eerste 7 kilometer warmen we op met een klim om vervolgens urenlang uitzichten in je op te nemen en de benen – inmiddels – prettig vertrouwd over de bergpaden te laten bewegen. Alles dat je nodig hebt, is binnen handbereik op je rug of vind je in de berghut. Onze slaapplek voor vanavond, Chamonna Tuoi, ligt aan de voet van de grenspiek Piz Buin, het Val Tuoi en de Guarda-vallei.

Overnachting in Chamonna Tuoi op 2244 meter
22,6 km met 1531 meter klimmen en 1211 meter dalen

donderdag | Hoog in de bergen!

Laat je verrassen over de eindeloze singletracks die opdoemen onder je trailrunschoenen. De vernieuwende uitzichten. De verstilling van de natuur en rust die zo kenmerkend is voor deze tijd van het jaar in de bergen. We verblijven vandaag in de Capanna Linnard een klein hutje op een idyllies plekje. Je wordt fantastisch verzorgd door vrijwilligers. Geniet van je laatste nacht in een berghut in deze reis!

Overnachting in de Capanna Linnard op 2327 meter
16 km met 1060 meter klimmen en 800 meter dalen

vrijdag | Historie en terug naar de beschaving

We rekken het ‘zijn in de bergen’ zo lang mogelijk uit met een tour van maar liefst 25 km. Na een verzorgd ontbijt lopen we in een uur over een goed gemarkeerd pad naar Cuolmen d’Fenga (2608 meter). De Fimberpass is er één met een geschiedenis, leuk om nu te lezen en je straks te realiseren als je er loopt. Het is de oudste en belangrijkste oversteek naar het noorden. Zelfs in de middeleeuwen werd de pas op grote schaal gebruikt. Vanaf de pas heb je een prachtig uitzicht op twee indrukwekkende toppen: Piz Tschütta in het oosten en Fluchthorn in het westen. Terwijl alle belevenissen van deze week in je achterhoofd dartelen, beginnen we een afdaling waar geen einde aan lijkt te komen. Af en toe nemen we een fijne pauze om vervolgens weer verder te gaan. Je ziet de natuur veranderen, van rots naar bos en groene weiden. Je hoort de koebellen, je ziet de daken van huizen … en zo komt de beschaving dichterbij. Met de karakteristieke Zwitserse trein komen we weer terug in Küblis om vanaf daar in Herberge Ascharina aan te komen. De sauna staat al voor je aan!

Herberge Ascharina op 1200 meter
25 km met 585 meter klimmen en 1568 dalen

zaterdag | Reisdag

Met een hoofd vol herinneringen reizen we vandaag na het ontbijt weer op eigen gelegenheid of met de trein terug naar huis.

Heen & terugreis

Met de auto
Je kunt met elkaar in de auto makkelijk naar Ascharina rijden. Vanuit Utrecht is het 850 kilometer. Je rijdt via Duitsland naar Zwitserland en kunt kiezen of je via Basel of via de oostelijke route via Bregenz gaat. Je volgt een stukje de Rijn en bij Landquart ga je richting Davos. In Küblis staat St Antönien aangegeven en rij je omhoog het dal in. Na de eerste brug de beek over, ligt de herberg rechts op de bergwand.

We stimuleren carpoolen!
Na inschrijving voegen we je toe aan de whatsapp groep van deze reis en kun je een oproepje plaatsen om samen te carpoolen.

Met de trein
Kom je liever met openbaar vervoer? Dat kan ook. Boek je treinticket bijvoorbeeld via NS International of Trainline.nl naar Küblis in Zwitserland. Je kunt vanaf daar met de bus naar Herberge Ascharina of overleggen met ons of medereizigers om daar opgehaald te worden.