Trailrunnen van hut naar hut tussen de bergreuzen van het Engadin

Trailen langs de 3000-ers van de Silvretta en het Engadin

In de eindeloze bergen van het oosten van Zwitserland kan je trailen zolang je wilt. Langs de unieke ‘bergrand’ van het Rätikon trailen we langs de door gletsjers omgeven hoge toppen van de Silvretta. We dalen na een week af in het Unterengadin, het langste dal van Zwitserland. Met de karakteristieke Zwitserse bergtrein genieten we van de uitzichten vanuit het dal en sluiten af waar we begonnen zijn.

Voor wie

  • Je hebt plezier in het trailen
  • Je wil graag verder, hoger en iets nieuws proberen met het trailrunnen
  • Je bent gek op de natuur, avontuur én houdt van een uitdaging
  • Je hebt minimaal twee jaar hardloopervaring
  • Je bent het gewend om meerdaags te lopen
  • Je kunt een weekje zonder de luxe van thuis
  • Je loopt een (vlakke) halve marathon binnen de 2 uur
  • Twee maanden voor vertrek kun je 30km non-stop hardlopen

De reis in een paar minuten

Waar

Het Engadin, is een van de hoogste bergdalen van de Alpen. Het ligt in het Zwitserse kanton Graubünden en is van begin tot eind ruim 80 km lang. Het is onder te verdelen in Oberengadin en Unterengadin. Het Engadin gaat dalafwaarts over in het Oostenrijkse Oberinntal.

Groep & begeleiding

De reis is altijd onder leiding van een ervaren International Mountain Leader. Bij meer dan 6 trailers komt daar een extra begeleider. De reis gaat door vanaf 6 trailers en er kunnen maximaal 15 trailers mee. De trails zijn zo’n 15 tot 25 kilometer per dag waarbij we 800 – 1700 hoogtemeters overbruggen. We vormen groepjes, zodat iedereen op zijn/haar eigen niveau mee kan doen en het optimale uit deze week haalt.

Het verblijf

We vinden ons thuis in sfeervolle en comfortabele berghutten waar we op eigen kracht naar toe trailen.

Bagage & paklijst

Ontbijt, lunch (pic nic om mee te nemen), diner en slaapgelegenheid vind je in de hut. Dit zit bij de reisprijs inbegrepen. Bekijk onze paklijst om te controleren of je nog iets nodig hebt. Ga uit van een rugzak van 30-35 liter die 6-8kg zal wegen incl. water.

Programma

zaterdag | Reisdag naar Zwitserland

Samen met je carpoolmaatje – we helpen je er graag bij – of alleen, reis je met de auto of de trein naar Zwitserland en maak je kennis met ons, Anja & John van de herberg en natuurlijk de andere trailers. Om 19.00 uur trappen we de reis af met een diner.

Overnachting in Herberge Ascharina op 1200 meter

 

zondag | De trails op om dagenlang berglandschappen te absorberen

Met de geur van koffie word je wakker in de Zwitserse bergen. Terwijl je met je kopje naast de warme openhaard staat tuur je naar buiten. Vandaag start je trailrunavontuur! Na een uitgebreid ontbijt met vers gebakken Zwitsersbrood pakken we definitief onze rugzakken in. We helpen je graag om de laatste afwegingen te maken in wat je wel of niet mee gaat nemen.

Rond 11 uur  zwaaien we John en Anja uit, steken de weg over en stappen op de trails. Met een wandelpas lopen we het steile pad omhoog en worden we rustig warm, wennen aan de hoogte en frisse berglucht en verstellen de rugzak nog wat als dat nodig is. Als we eenmaal op de singletracks boven Sankt Antoniën lopen en de uitzichten ruiger worden wil je niks liever dan … yes, rennen! De International Mountain Leader wijst je de route zodat je op eigen tempo kunt trailen. De reis vanuit Nederland ben je snel vergeten en het genieten rolt meer en meer binnen. Het zal je verrassen hoe snel de hut – die je al even in het visier hebt – dichterbij komt. In de Carschinahutte pauzeren we, legen we onze rugzak en als je het leuk vindt kun je nog mee voor een kleine acclimatisatieronde. Train high, sleep low. Of gewoon voor de fun. Ook een hele goede reden!

Overnachting in Carschinahutte op 2235 meter
10km, 1096 meter klimmen en 117 meter dalen

 

maandag | Onderdompelen in een dag vol verrassingen

Deze dag kenmerkt zich door afwisseling in uitzichten en qua route. De relatief vlakke start voelt aangenaam voor de trailrunbenen en gaat na een paar kilometer over in een heerlijke afdaling. Zo wil je elke dag wel starten! Heb je zin in een duik in een bergmeertje? Vandaag is je kans. We pauzeren graag voor dit unieke moment. Terwijl de zon over de bergen sniekt klimmen we lekker door. Het is een ultieme combinatie om je lijf te voelen en in hetzelfde moment de nieuwe uitzichten in je op te nemen. Als je na 15km op de Rätschajoch op 2633m hoogte staat weet je waarvoor je komen bent. DIT! We eten en drinken wat, maken foto’s, trekken de veters nog even goed aan en dalen we in 5 kilometer over een prachtige singletrail naar het gehuchtje Schlappin. In Berghaus Erika worden we door Barbara & Michael verwend met een heerlijk 3-gangendiner. Hier is het goed herstellen. Er zijn goede douches, we slapen in fijne bedden en de volgende ochtend smullen we van een luxe ontbijt met locale producten. Barbara geniet mee van ons enthousiasme, is nieuwsgierig naar onze route van vandaag en zwaait ons uit. Fijne plek!

Overnachting in Schlappin op 1636 meter
21,3km, 1535 meter klimmen en 2130 meter dalen

 

dinsdag | Less is more

Met het zicht op de Plättenhorn (2670m) en Hüenersee klimmen we 1000 meter in één stuk door tot Schottenseefürgg (2655m). Kilometers dalen over de mooiste singletracks is je beloning. Tip, blijf regelmatig eten en drinken, want het venijn zit ‘m in de staart: 5km met 500 meter klimmen om in het Vereinahaus te komen. Je thuis na deze prachtige dag. Ook hier worden we weer goed verzorgd om de volgende dag goed hersteld door te kunnen trekken. Inmiddels begin je aardig te wennen aan het ritme van deze week. We genieten van het huttenleven en het minimalisme dat tegelijkertijd alles heeft waar jouw avontuurlijke hart sneller van gaat kloppen.

Overnachting in Vereinahaus op 1931 meter
25,2 km, 1700 meter klimmen en 1433 meter dalen

 

woensdag | Ruig en indrukwekkend

Bij het wakker worden geeft je lijf aan dat het al heel veel mooie trails heeft gelopen de laatste dagen. Even rekken en strekken geeft je vertrouwen een kleine tik. En je stelt jezelf de vraag: kan ik vandaag echt weer rennen door de bergen? Je zal er versteld van staan wat je ook vandaag weer kunt. Blijf wel goed luisteren naar je lijf en geef het aan als we je ergens in kunnen helpen, dat doen we graag!

We trekken verder langs de bergreuzen van het Engadin. De eerste 7 kilometer warmen we op met een klim om vervolgens urenlang uitzichten in je op te nemen en de benen – inmiddels – prettig vertrouwd over de bergpaden te laten bewegen. Alles dat je nodig hebt is binnen handbereik op je rug of vind je in de berghut. Chamonna Tuoi ligt aan de voet van de grenspiek Piz Buin, het Val Tuoi en de Guarda-vallei.

Overnachting in Chamonna Tuoi op 2244 meter
22,6km, 1531 meter klimmen en 1211 meter dalen

 

donderdag | Hoog in de bergen!

Als je je al hebt ingehouden deze week, dan kunnen vandaag echt alle remmen los. Het hoogteprofiel tekent overzichtelijk twee beklimmingen van 500 en 700 meter klimmen. Je komt tot boven de 2800 meter, wauw! Welke plaatjes ga je daar maken? Laat je verrassen over de eindeloze singletracks die elke dag weer opdoemen onder je trailrunschoenen. De vernieuwende uitzichten. De verstilling van de natuur en rust die zo kenmerkend is voor deze tijd van het jaar in de bergen. We verblijven vandaag in de Heidelberger Hütte die achter in het Fimbatal aan de voet van de Fluchthorn in het Silvrettagebergte ligt. Geniet van je laatste nacht in een berghut in deze reis!

Overnachting in de Heidelberghut op 2264 meter
17,5km, 1214 meter klimmen en 1230 meter dalen

 

vrijdag | Historie en terug naar de beschaving

We rekken het ‘zijn in de bergen’ zo lang mogelijk uit met een tour van maar liefst 25km. Na een verzorgd ontbijt lopen we over een goed gemarkeerd pad in een uur naar Cuolmen d’Fenga (2608m). De Fimberpass is er één met geschiedenis, leuk om nu te lezen en je straks te realiseren als je er loopt. Het is de oudste en belangrijkste oversteek naar het noorden. Zelfs in de middeleeuwen werd de pas op grote schaal gebruikt. Vanaf de pas heb je een prachtig uitzicht op twee indrukwekkende toppen: Piz Tschütta in het oosten en Fluchthorn in het westen. Terwijl alle belevenissen van deze week in je achterhoofd dartelen beginnen we een afdaling waar geen einde aan lijkt te komen. Af en toe nemen we een fijne pauze om vervolgens verder te gaan. Je ziet de natuur veranderen, van rots naar bos en groene weiden. Je hoort de koebellen, je ziet de daken van huizen … en zo komt de beschaving dichterbij. Met de karakteristieke Zwitserse trein komen we weer terug in Küblis om vanaf daar in Herberge Ascharina aan te komen. De sauna staat al voor je aan!

Herberge Ascharina op 1200 meter
25km, 585 meter klimmen en 1568 dalen

 

zaterdag | Reisdag

Met een hoofd vol herinneringen reizen we vandaag na het ontbijt weer op eigen gelegenheid of de trein terug naar huis.

Heen & terugreis

Met de auto
Je kunt met elkaar in de auto makkelijk naar Ascharina rijden. Vanuit Utrecht is het 850 kilometer. Je rijdt via Duitsland naar Zwitserland en kunt kiezen of je via Basel of via de oostelijke route via Bregenz gaat. Je volgt een stukje de Rijn en bij Landquart ga je richting Davos. In Küblis staat St Antönien aangegeven en rij je omhoog het dal in. Na de eerste brug de beek over is de herberg rechts op de bergwand.

We stimuleren carpoolen!
Na inschrijving voegen we je toe aan de whatsapp groep van deze reis en kun je een oproepje plaatsen om samen te carpoolen.

Met de trein
Kom je liever met openbaar vervoer dan halen wij je op in Küblis. Lekker ontspannen reizen en ontzorgd de vakantie in Nederland al beginnen. We kunnen de reis voor je boeken en vragen daar €35 voor.